Superparamagnetisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
25-11-2015

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Het fenomeen zou beschreven moeten worden.

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Superparamagnetisme is een fenomeen dat zich voordoet bij bits die zo klein worden dat ze magnetisch instabiel worden. Dit fenomeen doet zich voor bij schijven die met de nieuwe HAMR-technologie (Heat Assisted Magnetic Recording) bewerkt werden.

Bij superparamangetisme leidt ferromagnetische koppeling er alleen op korte afstand toe dat spins evenwijdig komen te staan. Op langere afstanden is de koppeling te zwak om tot ordening te komen. Superparamagnetische stoffen gedragen zich oppervlakkig gezien als paramagnetische stoffen. Zonder uitwendig veld is er geen magnetisatie. Bij het aanleggen van een magnetisch veld zorgt de korteafstandskoppeling er echter voor dat de spins die uitgericht worden veel groter zijn dan de spin van een individueel atoom. De op korte afstand gekoppeld spins gedragen zich als het ware als één spin van een uitzonderlijk groot atoom.