Superpartner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een superpartner (of sparticle) is een hypothetisch elementair deeltje. Het woord superpartner is een samenstelling van de woorden supersymmetrie en partner.

Superpartner[bewerken]

Volgens de theorie van supersymmetrie, zou elke fermion een partner boson moeten hebben, en omgekeerd. Supersymmetrie voorspelt dat een deeltje en zijn superpartner dezelfde massa zouden hebben. Er is nog geen enkele superpartner van een deeltje uit het standaardmodel gevonden.

In de uitgebreide supersymmetrie kan er meer dan 1 superdeeltje voor een bepaald deeltje zijn. Bijvoorbeeld met twee exemplaren van supersymmetrie in vier dimensies, zou een foton twee fermionen superpartners en een scalaire superpartner kunnen hebben.

Superpartners creëren[bewerken]

Als de supersymmetrietheorie juist is, zou het mogelijk zijn om deze deeltjes te creëren. Maar dat zal niet makkelijk zijn want de massa van deze deeltjes kan duizend keer groter zijn dan hun overeenkomende deeltjes.

Tot voor kort waren er nog geen deeltjesversnellers die genoeg energie konden creëren voor de vorming van superpartners, maar met de nieuwe Large Hadron Collider in CERN in Zwitserland en Frankrijk zouden er botsingen kunnen gecreëerd worden met genoeg energie.

Zie ook[bewerken]