Supreme Headquarters Allied Powers Europe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdgebouw SHAPE
Vlaggen van de NAVO landen voor het hoofdgebouw van SHAPE

Het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) is het centrale commandocentrum van de militaire troepen van de NAVO. Het is sinds 1967 gevestigd in het Belgische Casteau, direct ten noorden van de stad Bergen.

Oorspronkelijk werd het militair commando van de NAVO sinds 1951 gevoerd vanuit Rocquencourt bij Parijs. De infrastructuur was nieuw gebouwd voor de SHAPE, en in de maanden van de bouw werkte een kerngroep vanuit Hotel Astoria in het centrum van Parijs. Het SHAPE hoofdkwartier was in de dichte omgeving van het politieke en administratieve NAVO commando in het centrum van Parijs. De beslissing van Frankrijk in 1966 zich uit de SHAPE terug te trekken, maakte dat de NAVO en de SHAPE ook uit Frankrijk moesten vertrekken. De voormalige vestiging in Frankrijk van SHAPE is nu de hoofdcampus van het Inria gelegen in het Domaine de Voluceau, eerder gekend als Camp Voluceau.

Nadat de keuze voor het NAVO-hoofdkwartier in december 1966 op Brussel was gevallen, dwong de NAVO voor SHAPE terug aan op een nabijgelegen locatie voor SHAPE. De Belgische regering stelde evenwel een oude Belgische legerbasis voor in Casteau, vooreerst omdat het SHAPE een belangrijk militair doelwit zou worden bij een oorlog, en de ligging vlak bij Brussel om die reden onaanvaardbaar was, en eveneens omdat de streek rond Bergen en de provincie Henegouwen in het algemeen de economische groei door de vestiging van SHAPE ten goede zou komen.

Oorspronkelijk was SHAPE alleen het hoofdkwartier van de operationele troepen in de Europese regio (Allied Command Europe, ACE), maar sinds 2003 is SHAPE het hoofdkwartier van Allied Command Operations (ACO) en stuurt het alle operaties over de hele wereld aan. Het voormalige hoofdkwartier van Allied Command Atlantic (ACLANT) in het Amerikaanse Norfolk heeft de functie van het nieuwe hoofdkwartier Allied Command Transformation (ACT) en is verantwoordelijk voor de training van de NAVO-strijdkrachten geworden. SHAPE heeft, ondanks dat het geografische verzorgingsgebied 2003 werd uitgebreid, dezelfde naam gehouden. De commandant van Allied Command Operations is altijd een viersterrengeneraal van de Amerikaanse strijdkrachten.

Het politieke hoofdkwartier van de NAVO is gevestigd in Haren, onderdeel van de gemeente Brussel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op ongeveer 80 km afstand van SHAPE.

Structuur[bewerken]

Allied Command Operations (ACO) is een van de twee hoogste commando's van de NAVO (het andere is het Allied Command Transformation, ACT).

Er zijn drie hoofdkwartieren onder Allied Command Operations:

Allied Command Operations is ook verantwoordelijk voor zes "Rapidly Deployable Corps Headquarters":

  • Allied Command Europe Rapid Reaction Corps (ARRC) HQ, in Rheindalen, Duitsland
  • Eurocorps HQ, in Straatsburg, Frankrijk
  • Rapid Deployable Italian Corps, in Milaan, Italië
  • Rapid Deployable Turkish Corps HQ, in Istanboel, Turkije
  • Rapid Deployable German-Netherlands Corps HQ, in Münster, Duitsland
  • Rapid Deployable Spanish Corps HQ, in Valencia, Spanje

Tevens heeft het Allied Command Operations een aantal parate eenheden onder commando, zoals:

  • The Reaction Forces (Air) Staff - RF(A)S, in Kalkar, Duitsland
  • NATO Airborne Early Warning Force (NAEWF)

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]