Surfen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Surfer

Surfen (of golfsurfen) is de op één na meest oorspronkelijke vorm van boardsporten die er is. Sporten als skimboarden, windsurfen, kitesurfen en wakeboarden, maar ook skateboarden en snowboarden zijn hieruit ontstaan.

Surfing, de Engelse uitdrukking voor het 'rijden' op golven en branding, is een watersport waarbij men zich door de kracht van de aanrollende golven van de branding naar het strand laat drijven.

Golfsurfen is het principe van voortstuwing op een plank door gebruik te maken van de golfslag van de zee. Tijdens een storm op de oceaan zal wind die over het wateroppervlak waait, de aanwezige rimpels verder versterken tot wat wij golven noemen. Er vindt een gedeeltelijke energieoverdracht plaats van wind naar golf. Dit wil zeggen dat naarmate de wind over het wateroppervlak blijft aangrijpen in de tijd, de golfenergie verder zal toenemen (=grotere golven). De ontstane golven verlaten het stormgebied en rangschikken zich in pakketten van golven. Een matige demping van de golven zal plaatsvinden door onder andere inwendige wrijving. Echter is het verlies van de energie in de golven zeer klein. Dergelijke golven noemt men ook wel deininggolven ofwel deining.

Als deze deining het ondiepe gedeelte van de kust tegemoet komt, zal de golf naarmate het ondieper wordt, steiler worden en uiteindelijk breken in de brandingzone. Dit komt doordat de golf een bepaalde diepte en snelheid heeft. Het teveel aan water, dat door de bodem wordt opgestuwd, moet ergens naartoe. Dit resulteert in de watermassa die omhoog komt (het omhoog komen van de golf). Tevens zal de onderkant van de golf vertragen door contact met de bodem, de bovenkant van de golf echter niet, waardoor de zogenaamde krul in de golf ontstaat. Afhankelijk van snelheid, richting, kracht van de golfbeweging en het type van de bodem kunnen verschillende soorten golven ontstaan die variëren in vorm en kracht.

Een golfsurfer gebruikt de steilheid van de voorzijde van de golf om snelheid en drijfkracht te creëren en door de ontstane vrijheid in beweging dat gedeelte van de golf te kunnen opzoeken waar nog meer snelheid te behalen valt. Hierbij worden verschillende bewegingen, oftewel trucjes, gebruikt. De manier waarop de bewegingen gemaakt worden past vaak bij een surfstijl, die de surfer zelf lief heeft. Dit heeft ook te maken met het type plank waarmee gesurft wordt. Longboarders die gebruikmaken van langere en bredere planken maken vaak sierlijke bewegingen, terwijl shortboarders vaak agressiever bewegen om veel water te doen opspatten.

Geschiedenis[bewerken]

Het golfsurfen is waarschijnlijk duizenden jaren geleden ontstaan in Polynesië. Deze sport is door de Polynesiërs meegenomen naar Hawaï en is daar bekend geworden bij het grote volk. Vooral de Olympisch zwemmer Duke Kahanamoku heeft de sport enorm bekendgemaakt.

De sport is in de loop der jaren veel veranderd. De massieve balsahouten planken werden eerst vervangen door holle planken en vandaag de dag bestaat een plank uit polyurethaan of polystyreenschuim met daarom heen een glasvezeldoek en een kunstharslaag (polyester of epoxy). Ook worden er kleinere boards gemaakt waardoor de bewegingsvrijheid enorm wordt vergroot.

Uitrusting en verschillende surfboards[bewerken]

Longboards op Waikiki.

Er zijn verschillende surfstijlen, dit heeft te maken met de plank en de golven waarop gesurft wordt.

 • Longboarden deze surfboards zijn ongeveer 3 meter lang.
 • Shortboarden deze surfboards zijn meestal tussen de 1,8 en 2,1 meter lang en hebben 3 vinnen.
 • Skimboarden deze surfboards zijn klein en ontworpen om snel mee te manoeuvreren.
 • Men kan ook surfen op een surfboard met middelmatige grootte. Deze boards worden funboards genoemd.

Om te surfen heb je nog andere uitrusting nodig zoals een leash (om te zorgen dat je je surfboard niet kwijtraakt als je valt), surf wax, eventueel een pad (voor extra grip op de plank) en vinnen die de bestuurbaarheid verbeteren. Om in kouder water te kunnen surfen zijn er ook wetsuits in verschillende diktes om afkoeling te voorkomen.

Surfcultuur[bewerken]

Het Shaka-teken

Rondom het surfen is in de loop van de tijd een eigen cultuur ontstaan met een eigen taalgebruik, mode en symbolen die ook weer overgenomen zijn door niet-surfers.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Het Shaka-teken, ook wel Hang loose genoemd, is een groet waarbij je een vuist opsteekt maar dan wel met de duim en pink gestrekt. Deze groet is overgenomen uit de Hawaïaanse cultuur.
 • De woodie is een stationwagen die aan de zijkanten met hout is afgewerkt en die in de jaren vijftig en zestig gebruikt werden om de surfplanken te vervoeren.
 • Beach bunnies zijn meiden die zelf niet surfen maar die wel in de surf scene rondhangen.
 • Boardshorts zijn lange zwembroeken.
 • Rip Curl, O'Neill en Body Glove zijn kledingmerken die uit de surfwereld zijn voortgekomen.
 • Surf gangs zijn groepen surfers die een bepaald strand als hun territorium beschouwen en die geen andere surfers op hun strand toelaten.

Verder heeft de surf scene geleid tot een apart filmgenre. Voorbeelden van surffilms zijn: Surf's Up, Blue Crush en Point Break.

Aparte vormen van surfen[bewerken]

Tube riding voor de kust van Tahiti.
 • Big Wave Surfing: Surfen op golven van minimaal acht meter hoog.
 • Tube riding Dit is een variant op Big Wave Surfing. Wanneer zeer hoge golven breken kan er een tunnel ontstaan, een zogenaamde tube, waar de surfer doorheen glijdt. De surfer glijdt naar beneden terwijl het water in de tube omhoog wordt gestuwd.
 • Tow-in Surfing: Waarbij de surfer met een jetski naar de juiste startplek wordt getrokken.
 • Standup paddle surfing: Waarbij de surfer zich staand op het board met een peddel voortbeweegt.
 • Bodysurfen: Surfen zonder board.
 • Branding- of surfkajakken: Waarbij men in een speciaal hiervoor geschikte kajak zit en zich met peddels voortbeweegt.

Bekende surfers[bewerken]

Andere betekenissen[bewerken]

Met surfen over het internet wordt bedoeld dat van de ene pagina naar de andere pagina gesprongen wordt via links en zo al dwalend over het internet surft.

In deze moderne tijd noemt men ook het zappen met de afstandsbediening van de televisie kanaalsurfen (nieuw sinds 2006 met vernieuwing van het Groene Boekje).