Surinaamse parlementsverkiezingen 2005

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Surinaamse parlementsverkiezingen 2005
Datum 25 mei 2005
Land Vlag van Suriname Suriname
Nieuwe Ronald Venetiaan
Vorige Ronald Venetiaan
Opvolging verkiezingen
2000     2010
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Surinaamse parlementsverkiezingen in 2005 had plaats op 25 mei.

De regerende partij voorafgaand aan de verkiezingen was het Nieuwe Front voor Democratie en Ontwikkeling van zittend president Ronald Venetiaan. Zijn partij voerde vooral campagne op het thema van de economische groei van de laatste jaren.

Aan deze verkiezingen nam ook Desi Bouterse mee. Hij had in 1982 de macht gegrepen door middel van een gewapende coup, waarbij hij een aantal van zijn tegenstanders had omgebracht. Bouterse nam aan de verkiezingen deel namens zijn partij de Nationale Democratische Partij. Zijn campagneleus was "Des voor Pres", een verwijzing naar de verkiezing van de Surinaamse president door het parlement in juli 2005.

Bouterse werd in Nederland vervolgd vanwege drugssmokkel. Nederland en de Verenigde Staten lieten weten dat de relatie met Suriname eronder zou leiden indien Bouterse aan de macht zou komen. Het Nieuwe Front voor Democratie en Ontwikkeling behaalde 23 zetels. Ze verloor wel 10 zetels ten opzichte van de vorige verkiezingen. De Nationale Democratische Partij van Bouterse werd de grootste oppositiepartij met 15 zetels. Grootste verrassing was de A Combinatie die vijf zetels won. De Volksalliantie Voor Vooruitgang van voormalig president Jules Wijdenbosch behaalde ook vijf zetels.

Bij de presidentsverkiezingen in juli 2005 moest Venetiaan het opnemen tegen de NDP-kandidaat Rabin Parmessar. Venetiaan werd gekozen nadat bleek dat Parmessar een Nederlands paspoort bezat. Dat was volgens de grondwet van Suriname niet mogelijk.

Uitslag[bewerken]

Partij Stemmen % Zetels
Nieuwe Front voor Democratie en Ontwikkeling 41.3 23
Nationale Democratische Partij 23.1 15
Volksalliantie Voor Vooruitgang 14.5 5
A Combinatie 7.3 5
A1 6.2 3
Unie van Progressieve Surinamers-Partij voor Democratie en Ontwikkeling door Eenheid 4.9 0
Progressieve Arbeiders- en Landbouwersunie 1.0 0
Totaal 195.316 100.00 51