Surrogates

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Surrogates
Surrogates-logo.svg
Regie Jonathan Mostow
Scenario Michael Ferris
John D. Brancato
Hoofdrollen Bruce Willis
Radha Mitchell
Rosamund Pike
Première 25 september 2009 Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
15 oktober 2009 Vlag van Nederland Nederland
21 oktober 2009 Vlag van België België
Genre Actiethriller
Sciencefiction
Speelduur 90 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Surrogates is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2009, geregisseerd door Jonathan Mostow. De film is gebaseerd op de stripserie The Surrogates. Hoofdrollen worden vertolkt door Bruce Willis, Radha Mitchell en Rosamund Pike.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In het jaar 2017 wonen mensen vrijwel geheel geïsoleerd van de buitenwereld in hun huizen. Hun plaatsen in de maatschappij worden ingenomen door robotische dubbelgangers genaamd surrogates, die door mensen worden bestuurd vanuit hun huis. Doordat mensen elkaar niet meer in het echt ontmoeten en de schade toegebracht aan een surrogate niet van invloed is op de persoon die hem bestuurt, zijn zaken als oorlog en misdaad allang verleden tijd.

Centraal in de film staat Agent Tom Greer, een FBI-agent. Wanneer voor het eerst in jaren weer een moord plaatsvindt, wordt hij op de zaak gezet. Het slachtoffer is Jarod, de zoon van de uitvinder van de surrogates; Dr. Canter. De zaak wordt complexer wanneer blijkt dat meer mensen zijn overleden nadat hun surrogate wordt vernietigd; iets dat normaal niet mogelijk hoort te zijn.

Greers onderzoek leidt hem naar de Dreads, een groep mensen geleid door een mysterieuze man die zij enkel kennen als “de profeet”. Zij zijn tegen het gebruik van surrogates. Greer en zijn partner Peters ontdekken dat de moordenaar een Dread is genaamd Miles. Hij gebruikt een uniek wapen genaamd een O.D. (Overload Device) om zowel een surrogate als de persoon die deze surrogaat bestuurt te kunnen doden.

Later in de film wordt Miles gedood door de profeet, die het wapen van hem overneemt. Greer bezoekt Dr. Canter, die hem vertelt dat de O.D. mogelijk gemaakt is door het leger. Intussen wordt Peters gedood door een mysterieuze surrogate, die vervolgens haar surrogate overneemt. Peters surrogate wordt gebruikt om belangrijke informatie van de FBI te doorzoeken. Ze ontdekt dat Stone, de baas van Peters en Greer, mogelijk de opdrachtgever van de moord op Jarod is. Ook blijkt dat de profeet een surrogate is van Dr. Canter.

Greer ontdekt dat de Peters-surrogate nu onder controle staat van Dr. Canter, en dat hij haar wil gebruiken om alle surrogates te vernietigen zodat mensen weer hun normale leven gaan leiden. Eerst doodt hij Stone uit wraak voor de moord op zijn zoon. Greer past het systeem van Dr. Canter aan zodat de mensen die aan de surrogates zijn verbonden de vernietiging zullen overleven. Hij besluit echter om het plan van Canter niet te stoppen en staat toe dat de surrogates worden vernietigd.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Willis, Bruce Bruce Willis Agent Tom Greer
Mitchell, Radha Radha Mitchell Agent Jennifer Peters
Pike, Rosamund Rosamund Pike Maggie Greer
Rhames, Ving Ving Rhames The Prophet
Kodjoe, Boris Boris Kodjoe Andrew Stone
Noseworthy, Jack Jack Noseworthy Miles Strickland
Cromwell, James James Cromwell Dr. Lionel Canter
Cudlitz, Michael Michael Cudlitz Colonal Brendan
Ginty, James Francis James Francis Ginty Dr. Lionel Canter's jongere surrogaat
Mattsson, Helena Helena Mattsson JJ the Blonde

Achtergrond[bewerken]

In maart 2007 verkreeg Disney de filmrechten op de stripserie The Surrogates, met het plan om de film te laten uitbrengen door Touchstone Pictures. Het project werd opgezet door Max Handelman en Elizabeth Banks, met behulp van producer Todd Lieberman. Jonathan Mostow werd aangewezen als regisseur. Het scenario werd geschreven door Michael Ferris en John Brancato.[1]

In November 2007 werd Bruce Willis geselecteerd in de hoofdrol. De opnames zouden in februari 2008 van start gaan in Lynn in Massachusetts.[2] Dit liep echter vertraging op,[3] waardoor de opnames pas op 29 april 2008 konden beginnen.[4] Er werd onder andere opgenomen op locaties in Massachusetts in Worcester,[5] Milford, Hopedale, Taunton,[6][7] Lawrence,[8] en Wayland.[9][10] De special effects werden verzorgd door Sandbox FX, Brickyard VFX,[11] Industrial Light and Magic en Moving Picture Company.

De film werd na uitkomst met gemengde reacties ontvangen.

Externe links[bewerken]