Susan George (schrijfster)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Susan George
Susan George in 2007
Susan George in 2007
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Susan Vance Akers - George
Geboortedatum 29 juni 1934
Geboorteplaats Akron (Ohio)
Nationaliteit Amerikaans-Frans
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Politicologie
Opleiding Smith College, Sciences Po, Sorbonne
Officiële website

Susan George (Akron (Ohio), 29 juni 1934) is een Amerikaans-Franse schrijfster, activiste en politicologe. Haar thema's omvatten onder meer de ongelijkheid en onrechtvaardigheid in de wereld, armoede, onderwikkeling en schuldverlichting. Zij is een uitgesproken criticus van het huidige beleid van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)[1], de Wereldbank, en meer algemeen de toepassing van de Washington Consensus in de landen van het Zuiden. Over die onderwerpen schreef ze meer dan tien boeken, het jongste uit 2014, Les Usurpateurs, behandelt de wereldwijde machtsovername door multinationale ondernemingen[2].

Dr. Susan George is wetenschappelijk adviseur en ere-voorzitster van de maatschappijkritische denktank Transnational Institute in Amsterdam[3]. Zij is ook ere-voorzitster van ATTAC (andersglobalisme[4], en adviseur bij de eurokritische denktank Corporate Europe Observatory (CEO)[5]

Susan George werd geboren als Susan Vance Akers. Hoewel haar geboorte midden in de Grote Depressie viel, bleef het gezin relatief bemiddeld. Haar ouders behoorden tot de (protestantse) Episcopaalse Kerk. Zij studeerde aanvankelijk in de VS aan het Smith College, daarna in Frankrijk aan het Sciences Po-instituut. In 1956 huwde zij de Franse advocaat Charles-Henry George, en vestigde zich in Frankrijk. Later studeerde ze nog aan de Parijse Sorbonne.

Zie ook[bewerken]