Susan Rothenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Susan Rothenberg
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren 1945
Geboorteland Verenigde Staten van Amerika
Beroep(en) Kunstschilder
Tekenaar
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Susan Rothenberg is een hedendaagse Amerikaanse kunstschilder, graficus en tekenaar. Ze wordt gerekend tot het Neo-expressionisme.

Ze werd geboren in Buffalo (New York), in 1945. Ze woont nu in de woestijn van New Mexico, samen met haar man, de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman.

Ze studeerde aan de Cornell-universiteit en hield haar eerste solo tentoonstelling in 1975, in New York. Ze is het meest bekend door haar grote, krachtige schilderijen van gestileerde paarden.

Stijl[bewerken]

Sinds het midden van de jaren 1970 wordt Rothenberg gezien als een van de meest innovatieve hedendaagse kunstenaars. Ze schildert vaak monumentale doeken, in het begin van haar carrière in acryl, later olieverf op doek, vaak met een heel beperkt kleurenpalet – typisch enkel wit en zwart en een aardekleur, rood of blauw. De werken hebben een energieke uitstraling door de gebruikte techniek.

Na haar eerste schilderijen van paarden en gestileerde delen van paarden, heeft Susan Rothenberg tal van andere onderwerpen geschilderd. Ze maakt meestal grote reeksen schilderijen, tekeningen en grafiek over hetzelfde onderwerp, met steeds weerkerende vormen die hoe langer hoe meer geabstraheerd worden. Rothenberg maakte reeksen van dansende figuren, hoofden en lichamen, dieren en sfeervolle landschappen.

In haar werken zoekt ze de grens op tussen figuratie en abstractie. Ze vertrekt ofwel van eenvoudige vormen (ze zegt dat ze begon met paarden te schilderen omdat dat de enige vormen waren die ze kon tekenen) die ze steeds vervormt, ofwel van tamelijk herkenbare figuren (een tekening van haar dansende dochter, haar honden of een buurvrouw) die ze abstraheert. Ook onderzoekt Rothenberg de rol van kleur en licht, en de verwerking van haar persoonlijke ervaring tot een kunstwerk.

Galerij[bewerken]

Susan Rothenberg wordt vertegenwoordigd door Sperone Westwater, New York.

Tentoonstellingen[bewerken]

In de VS[bewerken]

Rothenberg heeft vele solo-tentoonstellingen gehad in de Verenigde Staten en daarbuiten.

In Europa[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]