Suster Bertken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Suster Bertken
Suster Bertken op een lantaarnconsole bij de Maartensbrug
Algemene informatie
Volledige naam Berta Jacobsdochter
Geboren 1426 of 1427
Geboorteplaats Utrecht, Sticht Utrecht
Overleden 25 juni 1514
Overlijdensplaats Utrecht
Land Nederland
Beroep dichteres, zuster
Werk
Genre Religieuze proza
Stroming Moderne Devotie
Bekende werken Het boecxken van dye passie; Suster Bertkens boeck tractierende van desen puncten
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Christendom
Gedenksteen voor Zuster Bertken in de Choorstraat

Berta Jacobsdochter, bekend als Suster Bertken (Utrecht, 1426 of 1427 – aldaar, 25 juni 1514), was een Nederlandse kluizenares en dichteres.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Suster Bertken was de onwettige dochter van Jacob van Lichtenberg, proost van het kapittel van de Pieterskerk te Utrecht. Ze werd waarschijnlijk een non in het Regulierenklooster. Na het overlijden van haar biologische vader in 1449 belegde Bertken dertig Rijnguldens in een lijfrente. In 1457 liet ze in de Utrechtse Buurkerk op eigen kosten een cel bouwen die zo'n 4 tot 16 m² groot was. Ze liet zich vervolgens daar insluiten als kluizenares en ze verbleef er 57 jaar lang tot haar dood op 87-jarige leeftijd[1], waarna ze in haar cel werd begraven.

In haar cel wendde ze zich af van alle aardse beslommeringen en richtte ze zich volledig op God. Ze wees elke vorm van weelde af, verbleef blootsvoets in haar onverwarmde cel, droeg slechts een grof haren kleed en at zeer eenvoudige maaltijden zonder vlees of zuivelproducten. Het grootste gedeelte van haar tijd bracht ze door met bidden en mediteren. Ze kon vanuit haar kluis alle vieringen volgen, want ze had goed zicht op het hoofdaltaar. 's Middags praatte ze met voorbijgangers die haar bezochten om raad te vragen of een luisterend oor te vinden. Verder hield ze zich bezig met spinnen, weven en schrijven.[2]

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Een boecxken gemaket ende bescreven van suster bertken die.IVij.iaren besloten heeft gheseten tot Utrecht in die buerkercke, 1516

Er zijn twee boekjes van haar hand bewaard gebleven, beide van religieuze aard. Het ene, Het boecxken van dye passie, bevat overwegingen in proza over het lijden van Christus. Het andere, Suster Bertkens boeck tractierende van desen puncten, bevat een aantal gebeden, een traktaat over de kerstnacht, een dialoog tussen de gelovige ziel en haar bruidegom Christus en ten slotte acht liederen. Het zijn deze liederen die Suster Bertken een plaatsje hebben bezorgd in de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Ze geven uiting aan haar zoektocht naar God en het gevoel van eenheid met Hem dat ze uiteindelijk ervoer tijdens haar mystieke ervaringen.

Suster Bertkens werk valt binnen de traditie van de Moderne Devotie, een door Geert Grote geïnitieerde religieuze beweging, waarin de nadruk lag op vroomheid en praktische geloofsbeleving. Centraal stond het navolgen van Jezus, waarbij vooral veel aandacht was voor zijn lijden en kruisdood.

Ic was in mijn hoofkijn om cruyt gegaen
Een lyedeken
Ic was in mijn hoofkijn om cruyt gegaen;
Ic en vanter niet dan distel ende doorn staen.
Den distel ende den doorn die werp ick wt:
Ic soude gaerne planten ander cruyt.
Nu heb ic een gevonden dye gaerden can;
Hi wil die sorge gaerne nemen an.
Een boom was hooch gewassen in corter tijt;
Den cond ic wter aerden gebrengen nyet.
Dat hinder vanden bome mercte hi wael:
Hi toochen wter aerden aerden altemael.
Nu moet ic hem wesen onderdaen,
Oft hi en wil dat gaerden niet bestaen.
Mijn hoofken moet ic wien tot alre tijt;
Nochtans en can icks claer gehouden niet.
Hier in so moet ic zayen lelyen saet;
Dit moet ic vroech beginnen inder dageraet.
Als hi daer op laet dauwen, die minre mijn,
So sel dit saeyken schier becleven sijn.
Die lelien siet hi gaerne, die minre mijn,
Als si te rechte bloyen ende suver sijn.
Als die rode rosen daer onder staen,
So laet hi sinen sueten dau daer over gaen.
Als hi daer op laet schynen der sonnen schijn,
So verbliden alle die crachten der sielen mijn.
Jhesus is sijn name, die minre mijn;
Ic wil hem eewelic dienen ende sijn eygen sijn.
Sijn min heeft mi gegeven so hogen moet,
Dat ic niet meer en achte dit eertsche goet

Escape room[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds eind 2020 is er een virtuele escape room gewijd aan het verhaal van Zuster Bertken, genaamd Expeditie Bertken, gemaakt door The Team Building in Utrecht. Hierin krijgt men een rondleiding door de Jacobikerk in Utrecht om een kijkje te nemen in een vergelijkbare cel als waarin zij in heeft gezeten. Tijdens de escape room moet men samenwerken om meer over haar leven te weten te komen en op het einde als eerbetoon de klokken te luiden.

Opera[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 ging de opera Suster Bertken in première in het Concertgebouw, met sopraan Katrien Baerts in de titelrol. De opera, gecomponeerd en geschreven door Robert Zuidam, maakte gebruik van citaten en originele teksten uit de geschriften van Suster Bertken.

Klok[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 liet het Utrechts Klokkenluiders Gilde bij haar 25-jarig bestaan een nieuwe klok vervaardigen voor in de Buurtoren. Deze werd Suster Bertken toegewijd.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2007 verscheen een uitgave met het complete werk van Suster Bertken, met uitgebreide achtergrondinformatie: Mi quam een schoon geluit in mijn oren. Het werk van Suster Bertken. Opnieuw uitgegeven en toegelicht door José van Aelst, Fons van Buuren en Annemeike Tan. Hilversum, Uitgeverij Verloren, 2007. ISBN 978-90-6550-966-6.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]