Sutton (wijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de gelijknamige borough, zie Sutton (borough)
Sutton
Wijk in Londen in Engeland Vlag van Engeland
Sutton (Greater London)
Sutton
Situering
Regio Groot-Londen
Borough Sutton
Coördinaten 51° 22' NB, 0° 12' WL
Algemeen
Oppervlakte 2,2941[1] km²
Inwoners 41.483 (2011)[2]
(18082 inw./km²)
Overig
Postcode(s) SM1, SM2, SM3
Netnummer(s) 020
Grid code TQ255645
Post town SUTTON
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Sutton is de centrale wijk van het gelijknamige Londense bestuurlijk gebied (borough) Sutton, in het zuiden van de regio Groot-Londen. Het ligt ongeveer 16,7 km van Charing Cross, het centrale meetpunt van Londen.

Heden, verleden en toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Sutton werd voor het eerst genoemd als "Sudtone" in het Domesday Book van 1086. De naam is gevormd uit de Oudengelse woorden sūth (zuid) en tūn (boerenland, vergelijk Nederlands: "tuin"). Tot de 19e eeuw vormde Sutton een civil parish in het graafschap Surrey.

Sutton ontwikkelde zich na de komst van de spoorwegen in 1847 tot een woonwijk voor Londenaren. Tussen 1850 en 1870 verviervoudigde de bevolking. In Sutton High Street staan nog diverse gebouwen uit de late victoriaanse periode.

Sutton wordt in de toekomstvisie London Plan (2004/2015) aangemerkt als een van de 19 metropolitan centres van Groot-Londen met een verzorgingsgebied groter dan de eigen borough.[3]

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Sutton heeft een belangrijke regionale verzorgingsfunctie met onder andere een uitgebreid winkelcentrum, een bibliotheek, een theater, een bioscoop en een groot aantal horecavoorzieningen.

De wijk telt drie spoorwegstations, waarvan Station Sutton het belangrijkste is, met frequente treinverbindingen naar Londen Victoria en London St Pancras International. De twee kleinere stations zijn Station West Sutton en Station Sutton Common.

Zie de categorie Sutton, London van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.