Suzan & Freek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Suzan & Freek
Suzan & Freek
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2014-heden
Genre(s) Pop Nederlandstalig
Label(s) Sony Music Entertainment
Verwante acts The Streamers, Maan, Snelle en Claude
Leden
Zang en piano Suzan Stortelder
Zang en gitaar Freek Rikkerink
Officiële website
(en) Allmusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Suzan & Freek is een Nederlands zangduo uit de Achterhoek, dat bestaat uit Suzan Stortelder (Zieuwent, 15 juni 1992) en Freek Rikkerink (Harreveld, 29 maart 1993).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het koppel maakte al enkele jaren covers en plaatste die wekelijks onder de noemer 'De Minuut' op Facebook. Ze gingen in 2016 wereldwijd viraal door hun cover van Don't Let Me Down van The Chainsmokers. Deze cover werd ontdekt door The Chainsmokers en gedeeld met de beschrijving Wow, this made us tear up!, waarna het filmpje wereldwijd ruim een miljoen keer werd bekeken. Op 30 november 2018 brachten ze hun eerste ep uit, getiteld Glass House sessions. Hierop stonden vijf covers.

Op 2 november 2018 bracht het duo zijn allereerste eigen nummer Als het avond is uit. De single werd op 23 november verkozen tot TopSong op NPO Radio 2. Op 1 maart werd de single bekroond met goud[1], voor zes miljoen streams. De single Als het avond is behaalde na 17 weken de nr. 1-positie in de Nederlandse Top 40.[2] In de Mega Top 50 kwam de single in de 18e week op de eerste plaats terecht. In de Single Top 100 was nr.3 de hoogste notering. Op Spotify en YouTube[3] is de single miljoenen keren afgespeeld. Ook in Vlaanderen bereikte de single de hitlijsten, de Ultratop 50.

Op 27 september 2019 werd hun eerste album getiteld Gedeeld door ons in zowel Nederland als Vlaanderen uitgebracht. Deze werd voorafgegaan door de single Blauwe dag die ook de Top 10 van de hitlijsten bereikte. Op 4 oktober 2019 kwam het album met stip binnen in zowel Nederland als Vlaanderen op positie 2 in de albumlijsten. Met hun show Als het avond is stonden Suzan en Freek sinds september 2019 in diverse theaters door heel Nederland.

In 2020 was het duo te zien in het programma Beste Zangers, waarbij ze op 3 september de hoofdgast waren en de andere deelnemers hun liedjes of favorieten ten gehore brachten. In de weken daarna zongen ze zelf nummers als Straks is het te laat (cover van Diggy Dex), Butterflies instead (cover van K's Choice), 't Geeft niet (een bewerking van een Engelstalig duet tussen Milow en Matt Simons), Papa (cover van Stef Bos) en Het spijt me niet (cover van Tabitha) voor de andere artiesten die dan weer eregast waren. In het voorjaar van 2020 verscheen de single Weg van jou, opnieuw goed voor een plek in de Top 10 van de hitlijsten. In de zomer volgde de single De Overkant, een samenwerking met rapper Snelle en een ode aan hun gezamenlijke thuisregio de Achterhoek. Het lied stond 20 weken in de top 40. Suzan & Freek ontvingen later in het jaar ook een Edison in de categorie Nederlandstalig voor hun album, dat tevens platina was geworden.

Begin 2021 deed het duo mee met De Vrienden van Amstel LIVE!. Dit vond online plaats, in verband met de coronapandemie. Ze zongen eigen nummers, maar zongen ook samen met Maan en Snelle het nummer Ze huilt maar ze lacht. Ook werden Suzan & Freek vanaf maart onderdeel van de gelegenheidsformatie The Streamers, die tijdens de coronapandemie gratis livestream-concerten gaven. Nadat de coronaregels in grote lijnen los werden gelaten, kondigde de formatie ook concerten met publiek aan. In maart van dat jaar verscheen de single Goud die een nog grotere hit werd dan hun hit daarvoor. Het duo had intussen, vanwege een lege agenda zonder optredens, rustig de tijd om een nieuw album te maken. Dat werd in oktober uitgebracht onder de titel Dromen in kleur en werd voorafgegaan door de Top 10-hit Onderweg naar later.

Begin 2022 deden Suzan & Freek een uitverkochte clubtour langs verschillende podia door Nederland. Rond diezelfde periode verscheen de single Honderd keer en ontvingen ze een tweede Edison voor het album Dromen in kleur. Op 23 en 24 april 2022 stond het duo voor de eerste keer met twee uitverkochte concerten in de Amsterdamse Ziggo Dome. De twee kregen lof van het publiek en van journalisten, die naderhand schreven dat "Hun positieve uitstraling sloeg over op het publiek, waar veelal vrolijke gezichten te zien waren", en dat ze "als zangers geen uitblinkers [zijn, maar ze] vertalen het leven in welwillende liedjes die niet schuren of schokken, maar juist verzachten en verhullen".[4] Suzan en Freek zelf beschreven de concerten op het beroemde Amsterdamse poppodium als een "droom die uitkomt".[5]

In 2022 namen ze deel aan Liefde voor Muziek op VTM. Ze coverden liedjes van Davina Michelle, 2 Fabiola, Margriet Hermans, Koen Buyse, Ozark Henry en Camille Dhont.

Op 9 december 2022 kondigden Suzan en Freek op Instagram aan een documentaire te hebben gemaakt over ‘[hun] leven, [hun] carrière en hoe [ze] hierin voor [zichzelf] de balans proberen te vinden’. Suzan & Freek: Tussen jou en mij verscheen op 13 januari 2023 op Netflix.[6]

Op 21 september 2023 stonden Suzan en Freek in een uitverkocht Koninklijk Theater Carré in Amsterdam om hun derde album, Iemand van vroeger, te presenteren. Op 22 september kwam het album uit. Het album bevat verschillende al verschenen singels: Nooit meer regen, Honderd keer, Kwijt, Slapeloosheid, en Vas-y (ga maar) (met Claude). Op 10, 11 en 12 november 2023 stonden Suzan en Freek wederom in de Ziggo Dome. Ditmaal drie dagen achter elkaar waarvan drie avondshows en een middagshow. Op 2 december 2023 zijn Stortelder en Rikkering in het geheim met elkaar getrouwd, nadat ze vijftien jaar een relatie hebben gehad.[7]

In 2024 namen ze deel aan de jubileumeditie van Liefde voor Muziek op VTM. Van elk seizoen werd 1 kandidaat afgevaardigd. Ze coverden dit seizoen liedjes van Clouseau, Tourist LeMC, Regi Penxten, Laura Tesoro, Stan Van Samang, Johannes Genard, K3 en Jasper Steverlinck.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Discografie van Suzan & Freek voor het artikel over de discografie van Suzan & Freek

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie Resultaat Opmerkingen
2020 100% NL Award Groep / band van het jaar Gewonnen [8]
2020 100% NL Award Album van het jaar Gewonnen met het album Gedeeld door ons
2022 Q-Music Top 40 Awards Beste Alarmschijf Gewonnen met het nummer Goud[9]
2022 Q-Music Top 40 Awards Beste live act Gewonnen met The Streamers[10]
2022 Edison Beste album Gewonnen met het album Dromen in kleur[11]
2023 Q-Music Top 40 Awards Beste live-act (nationaal) Gewonnen
2024 Edison Beste song Genomineerd voor Vas-y met Claude
2024 Q-Music Top 40 Awards Beste artiest Genomineerd
2024 Q-Music Top 40 Awards Beste live-act (nationaal) Gewonnen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]