Suzhou (Jiangsu)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Suzhōu Shì
苏州市
Suzhou (China)
Suzhou
Situering
Provincie (zìzhìqū) Jiangsu
Coördinaten 31° 19′ NB, 120° 36′ OL
Naam (taal-varianten)
Vereenvoudigd Chinees 苏州
Traditioneel Chinees 蘇州
Hanyu pinyin Sūzhōu
Standaardkantonees Soow Chauw
Algemeen
Inwoners
(2020)
5.892.892 (stad)
12.748.262 (prefectuur)
Website suzhou.gov.cn
Detailkaart
Kaart van Suzhōu Shì
Foto's
Een collage van Suzhou
Een collage van Suzhou
Portaal  Portaalicoon   China
Klassieke tuinen van Suzhou
Werelderfgoed cultuur
Suzhou
Land Vlag van China China
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria i, ii, iii, iv, v
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 813
Inschrijving 1997 (21e sessie)
Uitbreiding 2000
UNESCO-werelderfgoedlijst

Suzhou (Chinees: 蘇州市 / 苏州市, Hanyu pinyin: Sūzhōu Shì) is een stadsprefectuur en stad gelegen aan de Jangtsekiang in het zuiden van de oostelijke provincie Jiangsu in de Volksrepubliek China.

De oude stad[bewerken | brontekst bewerken]

Suzhou is een van de oudste steden in de delta van de Jangtsekiang en was eeuwenlang groter dan Shanghai. De stad is in 504 voor Chr. gesticht door Koning Helü van Wu. Hij liet een muur bouwen, waarvan nu nog vier delen bestaan. Binnen de muur werd een stad gebouwd, die naar hem de Great City of Helü werd genoemd, en langs de stadsmuur werd een gracht gegraven. De oude stad heeft een oppervlakte van ruim 14 hectare. Suzhou wordt ook wel eens Wujun of Wuxian genoemd, omdat de stad in het kerngebied van de Wu-regio ligt.

De Eeuwige Brug[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste brug over deze gracht, de Eeuwige Brug, heet in het Engels de Bridge Forever, maar in het Chinees De Brug voor 100.000 Jaren. Hij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield, en pas in 1999 gerestaureerd, gebruikmakend van de stenen van de oude brug.

Het water[bewerken | brontekst bewerken]

Aangezien de gracht binnen de muren ligt, is het noodzakelijk het water jaarlijks te verversen. De laatste jaren zijn veel oude huisjes aan de gracht weggehaald om drie parken aan de rand van de oude stad aan te leggen.

De stad wordt omwille van de vele kanaaltjes die in de stad voorkomen, soms ook weleens het 'Venetië van het Oosten' genoemd. Al het vervoer in de oude stad gaat te voet of per boot.

De nieuwe stad[bewerken | brontekst bewerken]

De oude stad heeft zich buiten haar muren uitgebreid. Suzhou had bij de census van 2020 5,9 miljoen inwoners de satellietsteden niet meegerekend, en de gehele stadsregio (stadsprefectuur) 12.748.262 inwoners.[1]

In Suzhou zijn 500 internationale bedrijven gevestigd, dat is meer dan in Peking en Shanghai. Hierdoor is er ook veel industrie.

De stad staat bekend om haar mooie tuinen, bruggen en gebouwen en wordt daarom door veel toeristen bezocht. Er wordt nog steeds zijde geproduceerd van een zeer goede kwaliteit. Suzhou is daarnaast bekend omwille van de vele klassieke tuinen met sprookjesachtige namen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De stadsprefectuur bestaat uit negen stadsdelen, vijf districten en vier stadsarrondissementen. In onderstaande tabel de bevolkingscijfers van de census van 2010.

Map
Huqiu
district
Wuzhong
district
Xiangcheng
district
Gusu
district
Wujiang
district
Changshu
stadsarr.
Zhangjiagang
stadsarr.
Kunshan
stadsarr.
Taicang
stadsarr.
Suzhou
Industrial Park
Stadsdeel Bestuursvorm Hanzi Pinyin Inwoners Oppervlakte Inw/km²
Stadscentrum
Gusu district 姑苏区 Gūsū Qū 954.455 372 2.565,73
Voorstedelijk
Huqiu district 虎丘区 Hǔqiū Qū 572.313 258 2.218,26
Wuzhong district 吴中区 Wúzhōng Qū 1.158.410 672 1.723,82
Xiangcheng district 相城区 Xiāngchéng Qū 693.576 416 1.667,25
Wujiang district 吴江区 Wújiāng Qū 1.275.090 1.093 1.166,59
Satellietsteden
Changshu stadsarrondissement 常熟市 Chángshú Shì 1.510.103 1.094 1.380,35
Taicang stadsarrondissement 太仓市 Tàicāng Shì 712.069 620 1.148,49
Kunshan stadsarrondissement 昆山市 Kūnshān Shì 1.646.318 865 1.903,25
Zhangjiagang stadsarrondissement 张家港市 Zhāngjiāgǎng Shì 1.248.414 772 1.617,11
Totaal 10.465.994 8.488 1.233,03

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Suzhou van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Chinese Muur · Heilige berg Taishan · Verboden Stad · Paleis van Mukden · Mogaogrotten · Mausoleum van de eerste Qin-keizer · Vindplaats van de Pekingmens in Zhoukoudian · Berglandschap van Huang Shan · Jiuzhaigou-vallei · Huanglong · Wulingyuan · Bergresidentie en afgelegen tempels van Chengde · Tempel en begraafplaats van Confucius en het huis van de familie Kong in Qufu · Oud gebouwencomplex in de Wudangbergen · Historisch ensemble van het Potala-paleis in Lhasa · Jokhangtempel · Norbulingkatempel · Nationaal park Lushan · Landschap rond de berg Emei, inbegrepen het gebied van de Grote Boeddha van Leshan · Oude stad Lijiang · Oude stad Pingyao · Suzhou · Zomerpaleis, een keizerlijke tuin in Peking · Tempel van de hemel, een keizerlijk offeraltaar in Peking · Rotssculpturen van Dazu · Wuyigebergte · Oude dorpen in zuidelijk Anhui - Xidi en Hongcun · Keizerlijke paleizen van de Ming- en Qing-dynastieën in Peking en Shenyang · Grotten van Longmen · Qingcheng en Dujiangyan-irrigatiesysteem · Grotten van Yungang · Beschermd gebied van drie parallelle rivieren in Yunnan · Hoofdsteden en graven van het oude koninkrijk Koguryo · Historisch centrum van Macau · Reservaten van de reuzenpanda in Sichuan · Yinxu · Diaolou en dorpen in Kaiping · Zuid-Chinese karstlandschap · Tulou in Fujian · Nationaal park Sanqingshan · Wutai Shan · Cultuurlandschap van het Westelijke Meer van Hangzhou · Tian Shan in Xinjiang · Cultuurlandschap van rijstterrassen van de Hani in Honghe · Het Grote Kanaal · Zijderoute: het wegennetwerk van de Chang'an-Tiensjancorridor · Sites van de Tusi · Cultuurlandschap met rotstekeningen van Zuojiang Huashan · Hubei Shennongjia · Qinghai Hoh Xil · Gulangyu: een historische internationale nederzetting · Fanjingshan · Archeologische ruïnes van de stad Liangzhu · Trekvogelreservaten langs de kust van de Gele Zee en de Golf van Bohai · Quanzhou