Sven Koopmans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sven Koopmans
Sven Koopmans 2018.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Sven Michael George Koopmans
Geboren 20 juni 1973
Geboorteplaats Amsterdam
Functie Lid Tweede Kamer
Sinds 23 maart 2017
Partij VVD
Titulatuur mr. dr.
Politieke functies
2017-heden Lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Sven Michael George Koopmans (Amsterdam, 20 juni 1973) is een Nederlands politicus. Sinds 23 maart 2017 is hij lid van de Tweede Kamer namens de VVD. Eerder was hij diplomaat bij de Verenigde Naties in onder andere Cyprus, Kosovo en Syrië.

Koopmans studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en de Universiteit van Oxford. Na zijn studie werd hij advocaat bij het Amsterdamse kantoor Clifford Chance, en was hij enige tijd werkzaam als consultant voor de Verenigde Naties op Cyprus. In 2007 promoveerde hij aan te Oxford in het internationaal recht op het proefschrift Diplomatic Dispute Settlement - The Use of Inter-State Conciliation.[1] Vanaf 2008 was Koopmans werkzaam voor de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Afrikaanse Unie als vredesonderhandelaar in onder andere Kosovo, Soedan, Syrië en Venezuela.

In 2017 werd Koopmans verkozen als lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Hij hield zich daar vooral bezig met onder andere de Grondwet, het kiesrecht, het burgerlijk recht, digitalisering en privacy. Na het vertrek van Han ten Broeke werd Koopmans woordvoerder Buitenlandse Zaken; in die hoedanigheid was hij onder andere lid van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa en de NAVO-Assemblee alsmede voorzitter van de Contactgroep Frankrijk. Voorts is hij sinds 2018 voorzitter van de Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven. In november 2020 maakte Koopmans bekend zich in 2021 niet herkiesbaar te stellen en zich weer te willen richten op de diplomatie.[2]

Initiatiefnota's[bewerken | brontekst bewerken]

  • 5 april 2018 Onderlinge privacy[3]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]