Sven Ratzke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sven Ratzke
Sven-ratzke-1311116396.jpg
Algemene informatie
Land Vlag van Duitsland Duitsland Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief sinds 1999
Genre(s) cabaret/chanson/show
Beroep entertainer/zanger
Label(s) challenge records international
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Sven Ratzke (1977) is een Duits-Nederlandse zanger en entertainer die internationaal toert met zijn onemanshows. Zijn shows worden omschreven als een mix van modern vaudeville, cabaret en chanson. Ratzke woont in Berlijn en Amsterdam.

Stijl[bewerken]

Zijn stijl is te omschrijven als een wilde mix van cabaret, vaudeville en jazzy chansons. Ratzke improviseert veel en kan op het ene moment een melancholisch chanson zingen en dan weer een hilarische conference brengen. Zijn shows stralen een Berlijnse nachtclubsfeer uit en zijn beïnvloed door de jaren twintig van de vorige eeuw. Op de bühne is Ratzke een bijzondere verschijning: hij is ad rem, energiek en vaak gekleed in extravagante kostuums. De pers heeft al vaak geprobeerd een noemer voor hem te vinden. Hij wordt als 'een mannelijke diva' of 'enfant terrible' omschreven. Het Parool schreef over hem: 'Als Eddie Izzard en David Bowie een liefdesbaby zouden hebben, zou deze Sven Ratzke heten'. Hij werkt samen met sterk uiteenlopende soorten artiesten: gerenommeerde jazzmusici, operazangers, strippers, circusartiesten, BN'ers, undergoundvedettes.

Carrière[bewerken]

Sven Ratzke treedt sinds 1999 op in binnen- en buitenland. Hij begon zijn carrière op het theaterfestival Boulevard in 1999 met liederen van Fassbinder en Kurt Weill. In 2003 brak hij door in Bar jeder Vernunft in Berlijn. Ratzke maakte onder andere voorstellingen voor festival De Parade, Oerol en Boulevard. Hij speelde voorstellingen in Denemarken, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Mexico, Australië en de Verenigde Staten. In 2008 was hij voor het eerst te gast op het Edinburgh Festival. In New York speelt hij elk jaar in het beroemde Joe's Pub, waar ook artiesten als Rufus Wainwright, Adèle en Lou Reed regelmatig optreden. Sinds 2007 werkt hij samen met zijn vaste pianist en muzikale leider Charly Zastrau. In 2015 treed hij voor het eerst op in het beroemde Lincoln Center in New York. Tevens maakt Ratzke zijn debuut in London en speelt hij een serie concerten in het Berliner Ensemble in Berlijn en het Concertgebouw Amsterdam.

In het seizoen 2008/2009 speelde Ratzke de hoofdrol in de musical Cabaret. In 2013/2014 speelt hij de hoofdrol in New Yorkse cult-punkmusical Hedwig and the Angry Inch. Hij speelt de transseksuele punkdiva Hedwig. De productie is exclusief te zien in het Admiralspalast in Berlijn. Ratzke werd voor deze rol gevraagd mede door de bedenker van Hedwig, John Cameron Mittchell. De voorstelling startte in het Admiralspalast in Berlijn, en zal verder onder meer te zien zijn in de Stadsschouwburg Utrecht en De Kleine Komedie in Amsterdam.

In 2009 maakte hij voor het rondreizende theaterfestival De Parade de Duits-Nederlandse show Wir haben Sexappeal onder begeleiding van de Konrad Koselleck Big Band. In september 2009 won Sven Ratzke de St. Ingberter Pfanne, een van de belangrijkste onderscheidingen in de Duitstalige kleinkunst. Met Ellen ten Damme maakte hij voor De Parade in 2012 en voor enkele grote zalen in 2013 in Nederland de duoshow On the Rocks. De show was te zien in de Randstad en in Tipi am Kanzleramt in Berlijn.

In 2012 bracht Ratzke een herinterpretatie van de Dreigroschenoper van Brecht/Weill met de Amerikaanse sopraan Claron McFadden en verschillende muzikanten, waaronder Fay Lovsky. Hieruit vloeide een enthousiast ontvangen cd met de titel Groschenblues, internationaal uitgebracht door Challenge Records.

Sinds 2010 organiseert en presenteert hij jaarlijks op 5 mei de Duits-Nederlandse Nacht in het Bimhuis in Amsterdam, waar bekende artiesten uit beide landen zullen optreden om samen het bevrijdingsfeest te vieren. Ratzke trad hier op met o.a Nina Hagen, Hanna Schygulla, Romy Haag, Theo Maassen en Ellen ten Damme.

Op het Edinburgh Festival begon Ratzke met zijn eerste Late Night shows. Hij ontving hier gasten van het Festival, o.a John Cleese en Julie Christie. Vanaf eind december 2010 t/m eind april 2011 presenteerte Sven Ratzke in het DeLaMar Theater in Amsterdam elke zaterdag zijn eigen Late Night Show met wisselende gasten uit de theaterwereld. Deze reeks zette hij voort in de Stadsschouwburg Utrecht vanaf het seizoen 2012 waar de show elke eerste zaterdag van de maand te zien is.

Ratzke heeft verschillende solovoorstellingen gedaan, waaronder Gigolo's & Germans (2006-2009), dEBUT (2009-2011) en NachtSpiele (2011-2013). In het seizoen 2013-2014 komt hij met zijn show DIVA DIVA's, een muzikale hommage aan tien grote diva's uit de sixties. De kostuums voor deze show werden speciaal voor Ratzke ontworpen door couturier Frans Molenaar en de schoenen door Jan Jansen. In het seizoen 2015-2016 brengt Ratzke een nieuwe show uit onder de titel STARMAN, die hij muzikaal geheel wijdt aan David Bowie. De show zal o.a. in New York, Amsterdam, Berlijn, Wenen, London, Sydney en vele andere steden te zien.

Discografie[bewerken]

Ratzke heeft verschillende live-cd's uitgebracht en de Kurt Weill-cd Groschenblues. Voor Ratzke's cd Songs in a Cabaret werden speciaal songs en chansons voor hem geschreven uitsluitend door vrouwen: Mathilde Santing, Fay Lovsky, Rachelle Garniez en de Berlijnse undergroundartiest Cora Frost. Voor de cd leveren ook musici als Eric Vloeimans en Tuur Floorizoone bijdragen.

  • 2000 Lieder von Huren und armen Mädchen
  • 2004 Freakboy
  • 2007 Live
  • 2009 Live in Weimar/Amsterdam
  • 2011 Macht Musik at the Bimhuis
  • 2012 Groschenblues (Challenge Records)
  • 2013 Songs in a Cabaret (Challenge Records)
  • 2014 Diva Diva's (Challenge Records)
  • 2015 STARMAN (Challenge Records)

Externe link[bewerken]