Sven Ratzke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Sven Ratzke
Sven-ratzke-1311116396.jpg
Algemene informatie
Land Vlag van Duitsland Duitsland Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief sinds 1999
Genre(s) cabaret/chanson/show
Beroep entertainer/zanger
Label(s) challenge records international
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Sven Ratzke (1977) is een Duits-Nederlandse zanger en entertainer die internationaal toert met zijn onemanshows. Zijn shows worden omschreven als een mix van modern vaudeville, waarin hij verschillende muziekstijlen zich eigen maakt. Ratzke is een entertainer die moeiteloos jazz, Chanson en Pop mixt. Zijn verhalen lijken een crossover tussen conference en bizarre stand-up. Ratzke woont in Berlijn en Amsterdam.

Stijl[bewerken]

Zijn stijl is te omschrijven als een wilde mix van cabaret, vaudeville en jazzy chansons. Ratzke improviseert veel en kan op het ene moment een melancholisch chanson zingen en dan weer een hilarische conference brengen. Zijn shows stralen een Berlijnse nachtclubsfeer uit en zijn beïnvloed door de jaren twintig van de vorige eeuw. Op de bühne is Ratzke een bijzondere verschijning: hij is ad rem, energiek en vaak gekleed in extravagante kostuums. De pers heeft al vaak geprobeerd een noemer voor hem te vinden. Hij wordt als 'een mannelijke diva' of 'enfant terrible' omschreven. Het Parool schreef over hem: 'Als Eddie Izzard en David Bowie een liefdesbaby zouden hebben, zou deze Sven Ratzke heten'. Hij werkt samen met sterk uiteenlopende soorten artiesten: gerenommeerde jazzmusici, operazangers, strippers, circusartiesten, BN'ers, undergoundvedettes.

Carrière[bewerken]

Sven Ratzke treedt sinds 1999 op in binnen- en buitenland. Hij begon zijn carrière op het theaterfestival Boulevard in 1999 met liederen van Fassbinder en Kurt Weill. In 2003 brak hij door in Bar jeder Vernunft in Berlijn. Ratzke maakte onder andere voorstellingen voor festival De Parade, Oerol en Boulevard. Hij speelde voorstellingen in Denemarken, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Mexico, Australië en de Verenigde Staten. In 2008 was hij voor het eerst te gast op het Edinburgh Festival waar hij in 2016 terugkeerde en een maand de grootste theatertent uitverkocht . In New York speelt hij elk jaar in het beroemde Joe's Pub, waar ook artiesten als Rufus Wainwright, Adèle en Lou Reed regelmatig optreden. Ook speelt hij regelmatig in het beroemde Lincoln Center in New York. Sinds 2014 tour hij jaarlijks door Australië waar hij op festivals en in grote zalen speelt. Ook treed hij regelmatig op in London, Wenen, Zürich en natuurlijk veel in Berlijn en Duitsland. In Nederlands speelt Ratzke veelal in het Concertgebouw in Amsterdam waar hij zelfs een eigen serie had.

In het seizoen 2008/2009 speelde Ratzke de hoofdrol in de musical Cabaret. Van 2013 tot 2016 speelde hij de hoofdrol in New Yorkse cult-punkmusical Hedwig and the Angry Inch. Hij speelde de transseksuele punkdiva Hedwig. De productie was exclusief te zien in het Admiralspalast in Berlijn. Ratzke werd voor deze rol gevraagd mede door de bedenker van Hedwig, John Cameron Mittchell die hem 'de beste Hedwig die ik ooit gezien heb' noemde. De voorstelling startte in het Admiralspalast in Berlijn, en was verder onder meer te zien zijn in de Stadsschouwburg Utrecht, De Kleine Komedie in Amsterdam en in het Tivoli in Hamburg.

Samenwerkingen[bewerken]

Ratzke werkte veelvuldig samen met andere artiesten. In 2001 ontmoete hij bijvoorbeeld Hildegard Knef en er ontstond een vriendschap. Ratzke zag Knef als zijn eerste belangrijke mentor. In de afgelopen jaren werkte hij o.a samen met Nina Hagen, Hanna Schygulla, Romy Haag, Theo Maassen, Ellen ten Damme, Liesbeth List, de New Yorkse downtown legende Joey Arias en The Tiger Lillies, De Konrad Kosellick Big Band, het Metropole Orkest en het Asko Schönberg Ensemble.

In 2012 bracht Ratzke een herinterpretatie van de Dreigroschenoper van Brecht/Weill met de Amerikaanse sopraan Claron McFadden en verschillende muzikanten, waaronder Fay Lovsky. Hieruit vloeide een enthousiast ontvangen cd met de titel Groschenblues, internationaal uitgebracht door Challenge Records.

Op het Edinburgh Festival begon Ratzke met zijn eerste Late Night shows. Hij ontving hier gasten van het Festival, o.a John Cleese en Julie Christie. Vanaf eind december 2010 t/m eind april 2011 presenteerte Sven Ratzke in het DeLaMar Theater in Amsterdam elke zaterdag zijn eigen Late Night Show met wisselende gasten uit de theaterwereld. Deze reeks zette hij in de Stadsschouwburg Utrecht voor meerdere seizoenen voort.

In oktober 2015 ging Ratzke's nieuwe show STARMAN in premiere in Berlijn. Een show die hij muzikaal geheel wijde aan David Bowie. De show tourt over de hele wereld. In oktober 2017 ging zijn nieuwe show Homme Fatale in premiere gaan, met enkele voor hem geschreven nummers. De kostuums voor deze show werden speciaal ontworpen door de beroemde designer Thierry Mugler die eerder voor David Bowie, Lady Gaga en Beyonce kostuums ontwierp.

Ratzke heeft verschillende solovoorstellingen gedaan, organiseerde de serie Duitse Nachten en de Duits-Nederlandse Nacht op 5 mei in Amsterdam en heeft columns, songs en theaterstukken geschreven. In totaal heeft hij 6 cd's uitgebracht en is winnaar van verschillende internationale theaterprijzen zoals de Arts Awards voor beste voorstelling van het Fringe Festival Edinburgh 2016 en verschillende prijzen in Duitsland.

TV In oktober 2017 kreeg Ratzke zijn eigen late night show op de nationale Duitse televisie. De ARD zond de eerste series uit van 'Ratzke's Rendezvous' waar hij beroemde artiesten ontving in een spiegeltent theater in Berlijn in een mengeling van talk en muziek show.

Discografie[bewerken]

Ratzke heeft verschillende live-cd's uitgebracht en de Kurt Weill-cd Groschenblues. Voor Ratzke's cd Songs in a Cabaret werden speciaal songs en chansons voor hem geschreven uitsluitend door vrouwen: Mathilde Santing, Fay Lovsky, Rachelle Garniez en de Berlijnse undergroundartiest Cora Frost. Voor de cd leveren ook musici als Eric Vloeimans en Tuur Florizoone bijdragen.

  • 2000 Lieder von Huren und armen Mädchen
  • 2004 Freakboy
  • 2007 Live
  • 2009 Live in Weimar/Amsterdam
  • 2011 Macht Musik at the Bimhuis
  • 2012 Groschenblues (Challenge Records)
  • 2013 Songs in a Cabaret (Challenge Records)
  • 2014 Diva Diva's (Challenge Records)
  • 2015 STARMAN (Challenge Records)
  • 2017 HOMME FATALE

Externe link[bewerken]