Svend Auken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Svend Auken
Svend Gunnarsen Auken
Svend Gunnarsen Auken
Geboren 4 mei 1943
Aarhus, Vlag van Denemarken Denemarken
Overleden 4 augustus 2009
Kopenhagen, Vlag van Denemarken Denemarken
Politieke partij Socialdemokraterne
Beroep politicus
Religie lutheraans
Voorganger Anker Jørgensen
Opvolger Poul Nyrup Rasmussen
Aangetreden 1987
Einde termijn 1992
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Svend Gunnarsen Auken (Aarhus, 24 mei 1943Kopenhagen, 4 augustus 2009) was een Deens politicus voor de Socialdemokraterne.

Auken studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Aarhus en gaf een korte tijd les. In 1971 werd hij parlementslid voor Socialdemokraterne en bleef dit tot aan zijn overlijden. Van 1977 tot 1982 was hij minister van werkgelegenheid in de opeenvolgende regeringen van Anker Jørgensen .

In 1987 volgde Svend Auken Jørgensen op als leider-voorzitter van de Deense sociaaldemocraten en voerde oppositie tegen de regeringen van Poul Schlüter. Niettegenstaande een klinkende verkiezingsoverwinning in 1980, slaagde hij er niet in om een werkbare coalitie te vormen, deels wegens zijn persoonlijke relatie tot belangrijke politici bij de traditionele coalitiepartner van de sociaaldemocraten, de Radikale Venstre. Hij verloor de verkiezingen voor het voorzitterschap van de partij in 1992 tegen Poul Nyrup Rasmussen. Hierdoor werd Auken de enige leider van de Deense sociaaldemocraten in de 20e eeuw die geen eerste minister werd (Nadien gebeurde dit ook nog met Mogens Lykketoft in de 21e eeuw).

Auken was vervolgens van 1993 tot 2001 minister van milieu in de regeringen van Poul Nyrup Rasmussen.

Svend Auken werd algemeen beschouwd als een der meest getalenteerde en charismatische politici van zijn generatie. Aanhangers noemden hem "de beste eerste minister die Denemarken nooit had".