Swordsman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Swordsman
Tagline He Lived And Died A Hundred Times. Now He Has 24 Hours To Unravel 2000 Years Of Mystery.
Regie King Hu
Ching Siu-Tung
Tsui Hark
Raymond Lee
Ann Hui
Andrew Kam
Producent Tsui Hark
Scenario Louis Cha
Kwan Man-Leung
Hoofdrollen Man Cheung
Jackie Cheung
Cecilia Yip
Muziek Romeo Díaz
James Wong
Montage Marco Mak
David Wu
Première 1990
Genre fantasy
Speelduur 120 min
Taal Kantonees
Land Vlag van Hongkong Hongkong
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Swordsman (of The Swordsman) is een Hongkong/Taiwanese zwaarvechters/fantasy film uit 1990.

Titel in Chinese karakters: 笑傲江湖 (Uitspraak in Kantonees: Siu3 ngou6 gong1 wu4.)

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Uit de keizerlijke bibliotheek wordt het 'Prized Sunflower Volume' gestolen, een gebruiksaanleiding voor het leren van onoverwinnelijke martial arts. Deze zogenaamde 'Sacred Scroll' wordt verborgen in het huis van de familie Lam. Maar een keizerlijke magistraat heeft al vlug in de gaten waar het document zich bevindt en hij omsingelt het gebouw. Dan arriveert zwaardmeester Ling van de Hua Mountain sekte: hij heeft een bericht voor de familie Lam en breekt door de omsingeling. Hierop wordt het huis aangevallen door het keizerlijke leger. Ling kan met zijn metgezel Kiddo ontsnappen, maar de familie Lam wordt gedood en de Scroll blijkt onvindbaar. De zwaardmeesters belanden op een schip, waar ze de oude meesters Lau en Kuk van de Zon Maan sekte ontmoeten. Het schip wordt plotseling overvallen door een keizerlijk oorlogsschip onder leiding van zwaardmeester Zhor. Lau en Kuk raken hierbij zwaargewond, maar ze kunnen toch met Ling en Kiddo in een bootje ontsnappen. Lau en Kuk geven Ling een qin en een document met daarop het beroemde lied 'Proud laughing world of martial arts'. Kort daarop sterven de twee, waarna Ling en Kiddo op zoek gaan naar de andere leden van hun sekte. Maar eerst komen ze Fung Ching Yeung tegen, een oude meester van hun sekte, die Ling enkele zwaardvechttechnieken leert en hem waarschuwt voor Ngok, de leider van zijn eigen sekte.

Uiteindelijk staan Ling en Kiddo samen met de Zon Maan sekte tegenover zowel de keizerlijke Han troepen van de eunuch, zwaardgrootmeester Zhor én hun eigen leider Ngok.

Rolverdeling[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • King Hu was de originele regisseur, maar hij werd tijdens de opnames ziek. Daarop besloot producent Tsui Hark samen met Ching Siu-Tung en Raymond Lee de regie op zich te nemen. Ook Ann Hui en Andrew Kam droegen nog een beetje bij aan de regie.
  • Regisseur Ang Lee zei in een interview dat de films van King Hu hem sterk beïnvloed hebben bij het maken van zijn film Crouching Tiger, Hidden Dragon. The Swordsman was één van Hu's laatste films. Door deze film herleefde het zwaardvechters genre in Hongkong. Omdat cameraman Peter Pau in beide films de camera bediende, is het niet vreemd dat de beelden in de films wel wat op elkaar lijken.
  • Voor dit filmgenre, zie ook wuxia-film.

De drie Swordsman films[bewerken]