Sydney Chapman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sydney Chapman
Sydney Chapman (1950)
Sydney Chapman (1950)
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Sydney Chapman
Geboortedatum 29 januari 1888
Geboorteplaats Manchester
Datum van overlijden 16 juni 1970
Plaats van overlijden Boulder
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Wiskunde

Sydney Chapman (Manchester, 29 januari 1888 - Boulder, 16 juni 1970) was een Brits wiskundige, astronoom en geofysioloog.

Chapman wordt erkend als de man die in 1930 het fotochemische mechanisme uitwerkte waaruit de ozonlaag voortkwam. Hij was gespecialiseerd in wiskunde, astronomie en geofysica. Chapman leed aan depressies, maar bleek desondanks productief. In 1949 kreeg Chapman de Gold Medal van de Royal Astronomical Society en hij ontving de Copley Medal van de Royal Society in 1964.

Academisch leven[bewerken]

Chapman studeerde aan het Royal Technical Institute in Salford (nu de Universiteit van Salford) en de universiteiten van Manchester en Cambridge, waar hij over wiskunde las. Van 1919 tot 1924 bekleedde Chapman de Beyer Chair of Applied Mathematics (de leerstoel toegepaste wiskunde) aan de Victoria University of Manchester.

Hij werd gekozen tot Fellow van het Queen's College van de Universiteit van Oxford, maar in plaats van tot zijn pensioen op Oxford te blijven, nam Chapman ontslag om onderzoek- en onderwijsstages over de hele wereld aan te nemen. Hij werkte op onder meer de universiteiten van Alaska en Colorado, maar ook verder weg in Istanboel, Caïro, Praag en Tokio.