Sydney Chapman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sydney Chapman
Sydney Chapman (1950)
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Sydney Chapman
Geboortedatum 29 januari 1888
Geboorteplaats Manchester
Overlijdensdatum 16 juni 1970
Overlijdensplaats Boulder
Locatie graf Graf op Find a Grave
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Wiskunde
Promotor Godfrey Harold Hardy
Alma mater Trinity College (1908 – 1910)Bewerken op Wikidata

Sydney Chapman (Manchester, 29 januari 1888 - Boulder, 16 juni 1970) was een Brits wiskundige, astronoom en geofysicus.

Chapman wordt gezien als de man die in 1930 het fotochemische mechanisme uitwerkte waaruit de ozonlaag voortkwam. Chapman leed aan depressies, maar bleek desondanks productief. In 1949 kreeg Chapman de Gold Medal van de Royal Astronomical Society en hij ontving de Copley Medal van de Royal Society in 1964.

Academisch leven[bewerken | brontekst bewerken]

Chapman studeerde aan het Royal Technical Institute in Salford (nu de Universiteit van Salford) en de universiteiten van Manchester en Cambridge, waar hij steeds meer interesse in wiskunde kreeg en daarin ook een graad behaalde. Van 1919 tot 1924 bekleedde Chapman de Beyer Chair of Applied Mathematics (de leerstoel toegepaste wiskunde) aan de Victoria University of Manchester.

Hij werd gekozen tot Fellow van het Queen's College van de Universiteit van Oxford, maar in plaats van tot zijn pensioen op Oxford te blijven, nam Chapman ontslag om onderzoek- en onderwijsstages over de hele wereld aan te nemen. Hij werkte op onder meer de universiteiten van Alaska en Colorado, maar ook in Istanboel, Caïro, Praag en Tokio.