Sylvester (zanger)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sylvester James
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 6 september 1947
Geboorteplaats Los Angeles
Overleden 16 december 1988
Overlijdensplaats San Francisco
Werk
Genre(s) Dance , Hi-NRG, Disco, Soul, Funk
Instrument(en) Zang, keyboard, Piano
Label(s) Blue Thumb, Fantasy, Megatone
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Actief in The Disquotays
Functie(s) Zanger
Songwriter
componist
In deze formatie 1962–1970
Actief in The Cockettes
Functie(s) Zanger
Songwriter
componist
In deze formatie 1970-1972
Actief in Sylvester and his Hot Band
Functie(s) Zanger
Songwriter
componist
In deze formatie 1972-1974
Actief in Two Tons O' Fun and Sylvester
Functie(s) Zanger
Songwriter
componist
In deze formatie 1974–1977
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Sylvester, volledige naam Sylvester James (Los Angeles, 6 september 1947San Francisco, 16 december 1988), was een Amerikaanse disco- en soulzanger en songwriter. Door zijn flamboyante en androgyne verschijning, werd hij vaak als een dragqueen beschreven, ondanks dat dit herhaaldelijk werd ontkend. Door een reeks hitsingles in de late jaren zeventig werd Sylvester in de VS beter bekend als "Queen van de Disco".

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Sylvester werd geboren in Watts, Los Angeles, alwaar hij een liefde ontwikkelde voor muziek in het gospelkoor van zijn Pinkstergemeente kerk. Hij verliet de gemeenschap echter toen hij voor zijn homoseksualiteit vervolgd werd. Hij vertrok naar San Francisco, waar hij de tegencultuur omarmde en zich voegde bij de The Cockettes, een dragqueengroep. De groep produceerde soloshows die zeer beïnvloed werden door vrouwelijke blues- en jazzzangers als Billie Holiday en Josephine Baker. Tijdens hun tour naar New York werd de groep kleiner en verliet Sylvester The Cockettes om zich te richten op zijn solocarrière.

Met Sylvester als leadzanger bracht hij samen met zijn ‘Hot Band’ twee commercieel onsuccesvolle albums uit in 1973. Met nieuwe achtergrondzangeressen, Two Tons O' Fun verkreeg hij een contract met Harvey Fuqua van Fantasy Records. Zijn eerste soloalbum, Sylvester (1977), was een matig succes en werd gevolgd door het bekende discoalbum Step II (1978), met bekende hitsingles zoals "You Make Me Feel (Mighty Real)" en "Dance (Disco Heat)". Hij maakte nog drie albums met Fantasy Records voor hij vertrok naar Megatone Records, het dancegeoriënteerde label, gesticht door vriend en medewerker Patrick Cowley, met wie hij vier albums en het Hi-NRGnummer "Do Ya Wanna Funk" maakte. Als activist voerde Sylvester campagne tegen de verspreiding van hiv en aids, waar hij zelf aan stierf in 1988. Hij is begraven op de Inglewood Park Cemetery in zijn geboorteplaats.

Op 20 september 2004 werd het nummer "You Make Me Feel (Mighty Real)" ingehuldigd in de Dance Music Hall of Fame. Een jaar later, op 19 september 2005, werd Sylvester postuum gehuldigd in de Dance Music Hall of Fame voor zijn prestaties als artiest.

In 2022 kwam hij weer in de belangstelling door een podcast op Spotify.[1]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Brogan, Stephen (najaar 2012). "Queens in History: Sylvester". Beige (London: What4Media). p. 66–69.
  • Gamson, Joshua (2005). The Fabulous Sylvester: The Legend, the Music, the 70s in San Francisco. New York: Henry Holt and Co.
  • Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Sylvester (singer) op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.