Sylvia Anderson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sylvia Anderson
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Groot-Brittannië
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sylvia Anderson, geboren als Sylvia Thamm (Londen, 25 maart 1937) is een Britse stemactrice en producer. Ze is vooral bekend van haar medewerking aan de Supermarionationseries van haar ex-man Gerry Anderson.

Sylvia en Gerry ontmoetten elkaar toen ze beide werkten voor Polytechnik films, zij als secretaresse en hij als monteur/regisseur. Samen met Gerry en diens collega Arthur provis richtte ze het filmbedrijf AP Films op. De twee kregen een relatie terwijl Gerry eigenlijk al getrouwd was. Gerry scheidde van zijn eerste vrouw, en trouwde met Sylvia in 1960. Samen kregen ze ook een zoon, Gerry Anderson Jr.

Bij AP Films, later omgedoopt tot Century 21, werkte Sylvia mee aan de series van Gerry. Ze bedacht veel personages voor deze series, en deed de stemmen van de vrouwelijke personages. Haar bekendste rol is die van Lady Penelope Creighton-Ward in Thunderbirds. Oorspronkelijk wilde Gerry Anderson actrice Fenella Fielding vragen voor de rol, maar Sylvia kon hem overtuigen haar de rol te geven. Ze was vooral sterk betrokken bij de creatie van Captain Scarlet and the Mysterons.

De samenwerking tussen Gerry Anderson en Sylvia Anderson stopte na hun scheiding in 1980, gedurende de productie van het eerste seizoen van Space 1999. Hun huwelijk stond toen al langere tijd onder druk. In 1975 maakte Gerry zijn plannen om te gaan scheiden bekend [1][2] Hierna verbrak Sylvia al haar connecties met Gerry en zijn productieteam.

In tegenstelling tot haar ex-man zoekt Sylvia Anderson liever niet de spotlichten op en blijft op de achtergrond. Wel heeft ze een autobiografie geschreven getiteld Yes M'Lady[1] die vooral haar tijd achter de schermen voor Thunderbirds beschrijft. Haar tweede boek, My Fab Years, staat gepland voor 2007.

Referenties[bewerken]

  1. a b Boek “Yes M’Lady” door “Sylvia Anderson”. Uitgegeven door “Smith Gryphon” in 1991. ISBN 1-85685-011-0
  2. Boek "Gerry Anderson: The Authorised Biography" door "Simon Archer" en "Stan Nicholls". Uitgegeven door Legend Books in 1996. ISBN 0-09-978141-7

Externe links[bewerken]