Symbolen van Esperanto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esperantovlaggen
Esperantovlag
Esperantovlag
Esperanto-onderwerpen
Dit artikel is onderdeel van de serie Esperanto
Taal
Akademio de Esperanto · Grammatica · Woordenboek · Esperantologie · Alfabet · Fundamento · PMEG
Verenigingen
Akademio Internacia de la Sciencoj · UEA · TEJO · BEMI · Esperanto Nederland · NEJ · Vlaamse Esperantobond · FLEJA · OSIEK · Internationale Katholieken
Geschiedenis
L.L. Zamenhof · Tijdlijn · Verklaring van Boulogne · Ata-ita-crisis · Neutraal Moresnet · Manifest van Praag · Bona Espero · Esperantostad
Esperantocultuur
Esperanto-bijeenkomst · Radio · Internacia Televido · Finvenkismo · Homaranismo · Kabei · Pasporta Servo · Politiek · La Espero · Stelo · Symbolen · Esperantist · UK · IJK · Moedertaalsprekers · Vlag · Zamenhofdag
Esperantoliteratuur
PIV · Auteurs · Esperantostrips · Esperantotijdschrift
Kritiek op het Esperanto
Hervormd Esperanto · Esperantido · Eurokloon
Portaal  Portaalicoon  Esperanto

Aanhangers van de kunsttaal Esperanto hebben in de loop der jaren verschillende symbolen gehanteerd, die in overvloed te zien zijn op Esperantobijeenkomsten en door esperantisten gedragen kunnen worden om zich als zodanig de afficheren. Een vast onderdeel van deze symbolen is de kleur groen, vooral in de vorm van een groene ster.

De Groene Ster[bewerken | brontekst bewerken]

La Verda Stelo
La Verda Stelo

Het traditionele Esperanto-symbool is een groene vijfpuntige ster, in het Esperanto La Verda Stelo geheten. De vijf punten van de ster symboliseren de vijf werelddelen, de kleur groen staat voor de hoop. Als de ster los wordt gebruikt van de vlag staat er vaak een "E" in, zodat iedereen kan herkennen dat het de Esperanto-ster is.

In een Besluit van 20 Juli 1939, Iste Agd., nr. 206. ter uitvoering van artikel 50 Algemeen Rijksambtenarenreglement werd vastgelegd dat Nederlandse ambtenaren, waaronder politieagenten, deze ster op hun uniform mogen dragen.

Esperantovlag[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Vlag van Esperanto voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
De Esperanto-vlag
De Esperanto-vlag

De Esperanto-vlag is groen met linksbovenin een wit vierkant met daarin de groene vijfpuntige ster. In het Esperanto heet de vlag verda stelo, wat groene ster betekent. Ze wordt gebruikt door esperantisten om hun taal te vertegenwoordigen. Het gebruik van de kleur groen en de ster vinden hun oorsprong bij de Zweedse esperantist G. Jonson, die hiertoe een oproep had gedaan. De doorbraak van deze symbolen kwam met het gebruik van de kleur en ster op boeken geschreven in de taal, waarmee Louis de Beaufront was begonnen. In 1893 werd door C. Rjabinis en P. Deullin het uiteindelijke ontwerp gemaakt, daarin staat de kleur groen voor hoop, de vijf punten van de ster voor de vijf continenten en het witte kanton voor de vrede.

Jubileumsymbool[bewerken | brontekst bewerken]

Het Jubileumsymbool
Het Jubileumsymbool

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van het Esperanto in 1987 lanceerde de UEA (Universala Esperanto-Asocio/Wereld-Esperanto-Vereniging) een eigentijds logo in de vorm van twee naar elkaar toegekeerde E's die een ronde (globe)vorm hebben. Een combinatie van de twee symbolen wordt tegenwoordig ook vaak gebruikt. Het nieuwe symbool is vooral populair onder jonge esperantisten. Tegenwoordig wordt het symbool ЄЭ ook gebruikt in instant messengers om aan te geven dat men esperantist is.

Volkslied[bewerken | brontekst bewerken]

Voor veel esperantisten is 'La Espero' hun volkslied, ook wel de Hymne genoemd. Het is een gedicht van Zamenhof (de ontwerper van het Esperanto), op muziek gezet door Félicien Menu de Ménil.

Munt[bewerken | brontekst bewerken]

Esperantomunten
Esperantomunten

De stelo (meervoud: steloj) was van 1945 tot 1993 de munteenheid van de esperantisten.