Symbolica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Symbolica
Vooraanzicht (mei 2017)
Vooraanzicht (mei 2017)
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Efteling
Themagebied Fantasierijk
Soort attractie Trackless darkride
Bouwer(s) Heijmans NV
ETF Rides
Opdrachtgever Efteling
Ontwerper Sander de Bruijn et al.
Status Geopend
Bouw 2016-2017
Opening 1 juli 2017
Kosten € 35 miljoen
Thematisering en muziek
Thema Magische wereld van Pardoes
Voorshow Aanwezig
Wachtrijmuziek Aanwezig
Ritmuziek Aanwezig
Componist René Merkelbach
Eigenschappen
Topsnelheid 4,3 km/u[1]
Ritduur 7 minuten
Aantal voertuigen 34 voertuigen
Capaciteit 1400 personen/uur
6 personen/voertuig
Onride foto Aanwezig
Veiligheid
Minimale lengte
zonder volwassene
1 meter
Veiligheidsbeugel Schootbeugel
Wachtrij
Snelpas Afwezig
Single riders-rij Aanwezig
Baby switch Aanwezig
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Symbolica is een trackless darkride in het Nederlandse attractiepark de Efteling. De attractie is gebaseerd op de verhalen van de Pardoes-sage gecreeëerd door Henny Knoet. De bouw startte op 11 januari 2016 en de attractie is geopend op 1 juli 2017.[2] Met een kostprijs van 35 miljoen euro is dit de duurste Eftelingattractie in de geschiedenis van het sprookjespark en de duurste darkride van de Benelux. De attractie werd middenin het park op de Pardoes Promenade gebouwd. Hiervoor moest het centrale verdeelplein, de Brink, wijken.[3] De attractie ontving de prestigieuze Thea Award voor uitstekende prestatie.[4]

Geschiedenis[bewerken]

Symbolica na zonsondergang
De drie verschillende routes
Voorshow
Observatorium

Na een periode van vijftien jaar waarin de Efteling geïnvesteerd had in het Sprookjesbos, entertainment, shows en achtbanen, heeft de Efteling ervoor gekozen om een grote familie-attractie te openen. De laatst geopende grote familie-attractie was PandaDroom uit 2002.

Oorspronkelijk zou op de plek van Symbolica de darkride Hartenhof geopend worden. Die attractie zou openen in het jubileumjaar 2012, maar werd meerdere malen uitgesteld. Als alternatief is toen Aquanura geopend. Uiteindelijk is het project omgedoopt naar Symbolica.[5] In het ontwerpproces van deze attractie is onder andere het transportsysteem en het exterieur van het paleis veranderd. De bouw startte uiteindelijk op 11 januari 2016. In de dagen voor de opening, op 1 juli 2017, mochten abonnementhouders, personeel en pers al een kijkje nemen in de attractie.

Symbolica is de enige trackless darkride in Nederland. Het is echter niet de eerste, maar de derde attractie van deze soort. De overige twee stonden in Yumble Roermond en Ecodrome. Beide zijn inmiddels verwijderd.

Verhaal[bewerken]

In de attractie gaat de bezoeker op audiëntie bij koning Pardulfus van Symbolica, die in paleis Hartenhof woont. Terwijl de bezoekers door lakei O.J. Punctuel worden klaargestoomd, komt tot grote verbazing van hem Pardoes tevoorschijn. De tovernar kapt de audiëntie van de lakei af en neemt de gasten mee door de geheime gangen en magische vertrekken van het paleis.

Opzet[bewerken]

Wachtrij[bewerken]

De wachtrij bevindt zich grotendeels in de buitenlucht ten zuiden van het kasteel. Een deel van de wachtrij is echter wel overdekt. In de wachtrij hangt diverse decoratie. De wachtrij eindigt in het kasteel waar bezoekers een voorshow te zien krijgen. Tijdens de voorshow neemt de lakei, in de vorm van een animatronic, de huisregels door. Vervolgens verschijnt er een animatronic van Pardoes, de hofnar, bovenaan de trap. Pardoes spreekt een toverspreuk uit. Hierna splitst de trap zich in tweeën en kunnen de bezoekers verder lopen naar het station.

Symbolica kent als derde attractie in de Efteling een single riders-rij. Deze speciale 1-persoons rijen waren voorheen al te vinden bij de Bob en Baron 1898. Tijdens de voorshow staan bezoekers die vanuit deze rij komen achterin de ruimte. Zodra de andere bezoekers door de trap zijn, mogen ook de single riders doorlopen naar het station.

Rit[bewerken]

De rit leggen bezoekers af in zogenaamde 'Fantasievaarders', geproduceerd door de fabrikant ETF Rides. De rails voor deze voertuigen zijn niet zichtbaar. Het voordeel is dat de voertuigen elkaar kunnen kruisen. Uit het station vertrekken steeds drie voertuigen tegelijk. Deze splitsen zich halverwege de rit en vervolgen zelfstandig elk een eigen route. Bezoekers hebben voor het station te betreden de mogelijkheid om te kiezen welke route ze willen volgen. Er zijn drie thema's: de Heldentour, de Muziektour en de Schattentour. De gehele attractie telt elf scènes, maar door de verschillende thema's krijgen bezoekers per rit negen scènes te zien. Om alle scènes te kunnen zien, zal men drie keer de attractie door moeten. De volgende scènes bevinden zich in de darkride:

 • Observatorium: deze ronde/koepelvormige ruimte is de werkkamer van tovenaar Almar. De tovenaar is zelf ook aanwezig in de vorm van een animatronic. Het interieur van het Observatorium vertoont overeenkomsten met een museumbibliotheek, zoals de ovale zaal in het Teylers Museum.
 • Panorama Salon: in deze ruimte staat een grote miniatuurstad opgesteld, vergelijkbaar met de attracties Diorama en Droomvlucht.
 • Botanicum: deze ruimte is ingericht als een botanische tuin. In deze scène is er een groot zeedier zichtbaar.
 • Schatten Boudoir (Schattentour)
 • Helden Kabinet (Heldentour)
 • Muziek Salon (Muziektour)
 • Verborgen Fantasie Depot
 • Koninklijke Champagne Voorraad
 • Provisie Passage
 • Koningszaal: in deze ruimte is een feest aan gang waar de koning, in de vorm van een animatronic, aanwezig is. De voertuigen bevinden zich op een dansvloer waar ook diverse dansparen aan het dansen zijn.
 • Galerij der Fantasievollen: hier hangen schilderijen met bewegende afbeeldingen van de kasteelbewoners en de foto's die gemaakt zijn van de bezoekers tijdens hun rit.

Exterieur[bewerken]

Symbolica is ontworpen door het huidige team van ontwerpers, bestaande uit onder anderen Sander de Bruijn en Karel Willemen. Het is vormgegeven als kasteel met hoge kasteelmuren rondom. Blikvangers van Symbolica zijn de hoge, gestucte torens met glas-in-loodramen en koepeltjes. Aan de achterkant van het gebouw staan enkele rotspartijen.[6] Bij de rotspartijen is een kleine waterval.[7] De hoogste toren van Symbolica is 29,8 meter hoog.[8]

Bouwfoto's[bewerken]