Symfonie nr. 11 (Mjaskovski)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Symfonie nr. 11
Componist Nikolaj Mjaskovski
Soort compositie symfonie
Gecomponeerd voor symfonieorkest
Toonsoort bes-mineur
Opusnummer 34
Compositiedatum 1930-1931
Première 16 januari 1933
Opgedragen aan Maximilian Steinberg
Duur 35 minuten
Vorige werk Strijkkwartet nr. 3
Volgende werk Symfonie nr. 12
Oeuvre Oeuvre van Nikolaj Mjaskovski
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

De Russische componist Nikolaj Mjaskovski schreef zijn Symfonie nr. 11 in bes-mineur in 1930/1931. Dat was drie jaar nadat hij zijn 10e symfonie had voltooid, een voor hem lange symfoniepauze.

De stijl van deze symfonie is geheel anders dan die van zijn voorganger, die nog modern klonk. Symfonie nr. 11 klinkt veel behoudender. Dat is waarschijnlijk een gevolg van het veranderende kunstklimaat in de Sovjet-Unie. Was het kort na de Russische Revolutie een en al modernisme wat de klok sloeg, dat was vrij snel voorbij. Te moderne kunst werd als "formalistisch" beschouwd en kunstenaars werden daarop afgerekend. Een andere oorzaak kan volgens Sovjet-musicologen zijn dat Mjaskovski en anderen de slecht funcionerende Vereniging van Hedendaagse Muziek verlaten hadden.

De première liet lang op zich wachten voor een symfonie van Mjaskovski: pas twee jaar na de voltooiing. Mjaskovski had toen al aan zijn symfonie gesleuteld. Een muzikale blikvanger in deze symfonie zijn twee fragmenten in deel 2, waarbij de houtblazers in een fugatisch motief om en bij elkaar in het thema blijven hangen.

Het werk is opgedragen aan Maximilian Steinberg, wiens derde symfonie Mjaskovski kort daarvoor ten dele had omgezet in een pianobewerking.

Delen[bewerken]

  1. Lento – Allegro agitato
  2. Andante – Adagio, ma non tanto
  3. Precipitato – Allegro

Literatuur[bewerken]

  • (en) Alexei Ikonnikov: Myaskovsky: his life and work. Philosophical Library, New York, 1946 (vertaald uit het Russisch). Fotografische herdruk, Greenwood Press, Santa Barbara, CA, 1969. ISBN 0-8371-2158-2
  • (de) Soja Gulinskaja: Nikolai Jakowlewitsch Mjaskowski, Verlag Neue Musik, Berlin 1985 (vertaald uit het Russisch).

Discografie[bewerken]