Symfonie nr. 9 (Mjaskovski)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Symfonie nr. 9
Симфо́ния no. 9
Componist Nikolaj Mjaskovski
Soort compositie symfonie
Gecomponeerd voor symfonieorkest
Toonsoort e
Opusnummer 28
Compositiedatum 1926-1927
Première 29 april 1928
Opgedragen aan Nikolaj Andreyevitsj Malko
Duur 40 minuten
Vorige werk Pianosonate nr. 4
Volgende werk Herinneringen
Oeuvre Oeuvre van Nikolaj Mjaskovski
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Nikolaj Mjaskovski componeerde zijn Symfonie nr. 9 in e-mineur in 1926-1927. Deze symfonie maakt deel uit van de historische drie symfonieën, symfonie nr. 8, deze negende en de tiende. Het is geschreven in een tijd dat avant-garde nog mogelijk was binnen de Sovjet-Unie. Mjaskovski was echter niet zo vooruitstrevend in zijn muziek en kwam met een mix van beide. De symfonie is er één van herhaling van themas en echo. Deel 1 begint als een stemmig romantisch muziekwerk. Deel 2 bevat een rijkdom aan orkestratie met zijn geluidscollage. Deel 3 is het meest experimenteel; passages komen en gaan en worden afgewisseld met een soort pulsen die weg echoën. In deel 4 komen deze pulsen nog even terug, maar Mjaskovski keert met dit deel voornamelijk terug naar het eerste deel.

Het zou kunnen dat ook Mjaskovski aan het 9e Symfonie-syndroom leed; hij componeerde zijn 10e symfonie gelijktijdig met zijn negende. Daarna was het een aantal jaren stil voor wat betreft zijn symfonieën. Uiteindelijk kwam hij tot 27 stuks.

Delen[bewerken]

  1. Andante sostenuto
  2. Presto
  3. Lento molto
  4. Allegro con grazia

Literatuur[bewerken]

  • (en) Alexei Ikonnikov: Myaskovsky: his life and work. Philosophical Library, New York, 1946 (vertaald uit het Russisch). Fotografische herdruk, Greenwood Press, Santa Barbara, CA, 1969. ISBN 0-8371-2158-2
  • (de) Soja Gulinskaja: Nikolai Jakowlewitsch Mjaskowski, Verlag Neue Musik, Berlin 1985 (vertaald uit het Russisch).

Discografie[bewerken]