Synagoge (Zwolle)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een totaalbeeld van de voorgevel van de synagoge te Zwolle voor zover de bebouwing rondom het toelaat.
De voorgevel van de synagoge. Links bevindt zich het bijgebouw.

De Synagoge is een religieus bouwwerk van de joodse gemeenschap te Zwolle.

Geschiedenis[bewerken]

Van 1747 tot 1758 was de gebedsplek van de joodse gemeenschap van Zwolle gevestigd in een gebouw aan de Bitterstraat, genaamd De Munt. Nadat het huurcontract hiervan niet kon worden verlengd vroeg de gemeenschap om bouwgrond voor een synagoge. In plaats daarvan kreeg de Zwolse joodse gemeenschap De Librije aangeboden. Op 6 september 1758 werd deze plek ingewijd. Eind 19e eeuw werd de aan de stadsgracht gelegen Librije geteisterd door overstromingen. Het gebouw was dusdanig in verval geraakt dat de inmiddels uit 600 personen bestaande Zwolse joodse gemeenschap weer op zoek kon naar een ander gebouw. De nieuwbouwplannen werden weer boven gehaald.

In de Schoutensteeg werden vijf panden opgekocht waarna de Zwolse architect F.C. Koch het hedendaagse eclectische bouwwerk ontwierp. De voorgevel was het ontwerp van de Zwollenaar J. Gosschalk. 21 juli 1899 werd de nieuwe synagoge ingewijd.

De Tweede Wereldoorlog werd maar door weinig leden van de Zwolse joodse gemeenschap overleefd. Het gebouw raakte hierdoor na W.O. II in verval. Een renovatie volgde hierop. Door een aantal planologische wijzigingen heeft de synagoge nu als adres Samuel Hirschstraat 8. De Samuel Hirschsstraat ligt echter nog steeds in het verlengde van de Schoutensteeg of Schoutenstraat.

Het bouwwerk[bewerken]

Het eclectische bouwwerk bestaat uit een zaal voor de dienst en een bijgebouw met daarin een woning. Het bijgebouw dient tevens als wintersjoel.

Referenties[bewerken]