Syndroom van Asherman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Syndroom van Asherman
Amenorrhoea traumatica
Synoniemen
Nederlands ashermansyndroom[1]

fritschsyndroom
fritsch-ashermansyndroom posttraumatische amenorree[2]

Coderingen
ICD-10 N85.6
ICD-9 621.5
DiseasesDB 946
MedlinePlus 001483
MeSH D006175
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het syndroom van Asherman of amenorrhoea traumatica[3][1] is een gynaecologisch probleem dat wordt gekenmerkt door het bestaan van verklevingen in de baarmoeder en het geheel of gedeeltelijk ontbreken van functionerend baarmoederslijmvlies (endometrium) na een (te) grondige curettage, of het optreden van een endometritis na curettage. Hierdoor kan de menstruatie uitblijven of kan soms het bloed niet worden uitgescheiden. Het syndroom is vernoemd naar Joseph G. Asherman, een Tsjechisch-Israëlisch arts die het in 1948 beschreef.

Symptomen[bewerken | brontekst bewerken]

Als bij een curettage het baarmoederslijmvlies niet goed geneest, kunnen de wanden van de baarmoeder verkleven en kan de baarmoeder geheel afgesloten worden. De menstruatie raakt verstoord (bruinige afscheiding) en zal – bij afsluiting of bij nagenoeg volledige afwezigheid van baarmoederslijmvlies – uitblijven. Zwangerschap is daarmee nagenoeg onmogelijk.

Een ander mogelijk symptoom is cyclische pijn bij de menstruatie aan de zijkant van de buik en de rug, maar dit kan ook bij een aantal andere gynaecologische problemen optreden, bijvoorbeeld bij endometriose.

Prognose[bewerken | brontekst bewerken]

Behandeling is lastig bij onherstelbare vernietiging van endometrium. In geval van afsluitingen lukt het soms de afvoerweg te heropenen.

Bij lichte vormen waarbij meer van adhesies dan van verdwenen endometrium sprake is, zijn de vooruitzichten beduidend beter. Deze adhesies bleven in het verleden meestal onopgemerkt, maar worden tegenwoordig door middel van hysteroscopie vaker gediagnosticeerd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]