Syndroom van Parsonage-Turner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Syndroom van Parsonage-Turner
De rechter plexus brachialis met de korte takken, vooraanzicht.
De rechter plexus brachialis met de korte takken, vooraanzicht.
Coderingen
ICD-10 G54.5
ICD-9 353.5
DiseasesDB 32166 33448 33447
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het syndroom van Parsonage-Turner of neuralgische amyotrofie[1] (ook bekend als acute brachiale neuropathie, acute brachiale radiculitis,[2] het syndroom van Parsonage-Aldren-Turner, brachiale neuritis, plexusbrachialisneuropathie[3] en brachiale plexitis) is een idiopathisch[4] syndroom dat verwijst naar een zeldzame verzameling symptomen met onbekende etiologie door ontsteking van de plexus brachialis.[5] (De plexus brachialis is een complex netwerk van zenuwen waardoor zenuwimpulsen de arm, de schouder en de borstkas bereiken.)

Het syndroom is genoemd naar Maurice Parsonage en John Turner.[6]

Symptomen[bewerken]

Het syndroom kan starten met ernstige pijn in de schouder of de arm gevolgd door spierzwakte en een doof gevoel.[5] Patiënten met het syndroom van Parsonage-Turner ervaren een acute pijn uitstralend vanuit de schouder naar de bovenarm. Aangedane spieren worden zwak en atrofiëren. In ernstige gevallen is er sprake van volledige verlamming.

Aanvullend onderzoek zoals een EMG (elektromyogram) of MRI kan helpen de diagnose te stellen.[7]

Prognose[bewerken]

De prognose voor mensen met neuralgische amyotrofie is minder positief dan eerst gedacht, waar men eerst uitging van compleet herstel na 18 tot 24 maanden, blijkt dat heel veel patiënten last blijven houden van restschade.(maximaal herstel tot 70/80% van wat het was)

Externe links[bewerken]