Synergie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Synergie (Grieks: synergia, samenwerking) is een begrip dat een proces beschrijft waarbij het samengaan van delen meer oplevert dan de som der delen.

Omschrijving[bewerken]

Het woord wordt gebruikt voor een situatie waarin het effect van een samenwerking groter is dan elk van de samenwerkende partijen afzonderlijk zou kunnen bereiken. Het afgeleide woord synergisme heeft een wat meer algemene betekenis en betreft in ruime zin de samenwerking van instanties of personen of een verhoogde werking van gebruikte middelen. Waar synergie meer het positieve effect beschrijft is synergisme een neutraler begrip. Overigens maken niet alle woordenboeken onderscheid tussen synergie en synergisme: Verschueren (1996) kent beide woorden gelijke betekenis toe.

Economisch: Synergie is je middelen efficiënter inzetten waardoor je kosten bespaart. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan bij fusie, joint venture en overname.

Deelgebieden[bewerken]

  • In menselijke sociale processen wordt het gedrag en het denken van mensen in een groep geacht anders te zijn dan dat van de afzonderlijke leden (meerwaarde door de groep). Ook hier geldt "het geheel is meer dan de som van de delen". Soms wordt het woord als een buzzwoord beschouwd in het bedrijfsleven.
  • In de farmacie worden bepaalde geneesmiddelen geacht een specifieke werking te hebben, omwille van de synergie van de componenten. Voor antimicrobiële middelen (waaronder antibiotica) geldt dat de antimicrobiële werking van twee synergistische middelen groter is dan de som van beide afzonderlijk. Dit wordt toegepast in combinatiepreparaten van twee antimicrobiële componenten zoals co-trimoxazol (trimethoprim en sulfamethoxazol) of augmentin, een combinatiepreparaat van amoxicilline en clavulaanzuur.