Syntagmaplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Syntagmaplein, officieel Platía Syntágmatos (Grieks: Πλατεία Συντάγματος) d.i. Grondwetsplein, maar door de Atheners meestal kortweg Syntagma geheten (met klemtoon op de y) is het grootste en meest prestigieuze plein in het moderne centrum van de Griekse hoofdstad Athene.

Syntagmaplein, gezien vanaf het metrostation Syntagma

Het is niet alleen een belangrijk (en intens druk) verkeersknooppunt, waar grote verbindingswegen elkaar kruisen, verschillende bus- en tramlijnen hun eindpunt hebben (onder meer de expreslijn naar de nieuwe Elefthérios Venizélos-luchthaven) en bediend wordt door twee metrolijnen (de lijnen 2 en 3) die elkaar dáár kruisen, maar is bovendien het politieke hart van Griekenland, wegens de aanwezigheid van het Griekse parlementsgebouw, de Voulí ton Ellínon (Grieks: Βουλή των Ελλήνων). Om die reden vormt het Syntagmaplein vaak het decor van alle mogelijke demonstraties en andere samenscholingen waaraan een politiek geurtje hangt.

Het fraaie ondergrondse metrostation Syntagma kan terecht een gratis museum genoemd worden. Bij middel van verschillende vitrines krijgt de bezoeker een interessant overzicht van de bodemgesteldheid van het gebied in het verleden, en ook worden er archeologische vondsten tentoongesteld die tijdens de graafwerken aan het licht kwamen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De zetel van het Griekse Parlement, voormalig Koninklijk Paleis, aan het Syntagmaplein

Het plein werd aangelegd in 1834, nadat Athene door koning Otto werd gekozen tot zijn nieuwe residentie. Het moest dienen als decor voor het Koninklijk Paleis waarvan op 5 februari 1836 de eerste steen werd gelegd, en dat zes jaar later door het koninklijk paar werd betrokken. Dit sobere gebouw kreeg sinds 1935 de functie van Parlement toegewezen.

Uit toevallige opgravingen in de jaren twintig van vorige eeuw is gebleken dat zich op deze plaats, die in de klassieke tijd net buiten de stadswallen lag, een vrij belangrijke begraafplaats heeft gelegen. Naast de ingang van het metrostation, aan de voet van de trappen die naar het Parlement leiden, heeft men een deel blootgelegd van wat hoogstwaarschijnlijk het Mouseion was, het muzenheiligdom aangelegd door de filosoof Theophrastus, de man die in 322 v.Chr. Aristoteles opvolgde als hoofd van de Peripatetische School.