Syro-Malabar-katholieke Kerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Syro-Malabar-katholieke Kerk (Hindi: സീറോ മലബാര്‍ കത്തോലിക്കാ സഭ) is een van de grootste Oosters-katholieke Kerken sui iuris. Ze heeft historische banden met de Chaldeeuws-katholieke Kerk en met de Kerk van Rome. De gelovigen wonen in Indië, vooral in de Zuid-Indische deelstaat Kerala.

Deze Kerk stamt af van de Thomaschristenen en gebruikt de oost-syrische ritus. Ze volgt de gregoriaanse kalender.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken]

De Thomaschristenen ondergingen tijdens de Portugese kolonisatie in de zestiende eeuw Latijnse invloeden. In 1599 vonden de Syro-Malabaren aansluiting bij Rome tijdens de Synode van Diamper onder voorzitterschap van Aleixo de Menezes, de Portugese aartsbisschop van Goa. Er werden van toen af Portugese bisschoppen benoemd en er werden veranderingen aangebracht aan de canons en de liturgie om deze meer in overeenstemming te brengen met die van de Latijnse Kerk.

Hiertegen kwam in 1653 protest en sloot een deel van de Kerk van Malabar zich aan bij het Westsyrisch patriarchaat van Antiochië. Ze werd de Syro-Malankara-orthodoxe Kerk.

Missionering door karmelieten, gezonden door paus Alexander VII, kon een deel van de Malabaren bij de Latijnse Kerk van Rome houden. Tot 1898 was de bisschop een karmeliet. Vanaf 1923 kwam er een zelfstandige hiërarchie en sindsdien wordt de bisschopsfunctie uitgeoefend door priesters uit de inheemse bevolking. Van dan af spreekt men van de Syro-Malabar-katholieke Kerk.

In 1962 is de liturgie van de pre-Diamperperiode hersteld, weliswaar met enkele aanpassingen. De Kerk volgt de Chaldeeuwse ritus, die in het oud-Syrisch wordt gevierd. Sinds 1962 wordt de liturgie van Addai en Mari ook in het Malayalam gevierd, de moedertaal van de inwoners van Kerala.

Het apostolisch vicariaat van Ernakulam werd ingesteld in 1896. In 1923 werd dit vicariaat omgezet in een aartsbisdom; de aartsbisschop werd tevens metropoliet. Omzetting in het grootaartsbisdom Ernakulam–Angamaly vond plaats in 1992.

Huidige situatie[bewerken]

De Syro-Malabar-katholieke Kerk telde in 2007 5318 priesters en 3,9 miljoen gelovigen[1].

Grootaartsbisschop George Alencherry is sinds 24 mei 2011 hoofd van deze kerk. Hij woont in Ernakulam-Angamaly, Kerala, India.

Deze kerk is geografisch onderverdeeld in 26 bisdommen. De Heilige Stoel beschouwt echter slechts 15 hiervan als behorende tot de jurisdictie van de aartsbisschop van de Syro-Malabar-katholieke Kerk : Belthangady, Changanacherry, Ernakulam-Angamaly, Irinjalakuda, Kanjirapally, Kothamangalam, Idukki, Kottyam, Mananthavady, Palai, Palghat, Tellicherry, Thamarassery, Thuckalay en Trichur.

Er is ook een bisdom in de Verenigde Staten, Sint Thomas in Chicago, en een apostolisch exarchaat in Canada.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]