Elementenbouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Systeembouw)
Naar navigatie springen Jump to search
Voorbeeld van elementenbouw
Bioscoopjournaal uit 1949 over montagebouw

Elementenbouw, ook wel montagebouw, systeembouw of unitbouw genoemd, is het bouwen uit prefab-bouwonderdelen zoals vloeren, wanden en daken. Hierbij worden de elementen op de bouwplaats samengevoegd tot een geheel.

Een voorbeeld van een bouwelement is de kanaalplaatvloer en andere prefab-betonproducten. Elementenbouw is niet alleen gebruikmaken van prefab-betonproducten, ook worden andere materialen gebruikt als elementen zoals hout (HSB-elementen) en staalskelet-elementen, dat vaak is opgebouwd uit aluminium profielen.[1] Hierbij kun je denken aan frames die gebruikt worden voor wanden en vloeren.

Deze vorm van bouwen wordt vaak toegepast wanneer er weinig ruimte rondom de bouwplaats aanwezig is. Dit vereist echter een zeer goede planning en zeer nauwkeurige maatvoering omtrent montage.

Soorten[bewerken]

Voorbeeld van een unitgebouw

Elementenbouw is onder te verdelen in twee soorten bouwen. Namelijk tijdelijke of semipermanent bedoelde gebouwen, beter bekend als unitbouw of noodgebouwen en permanente bouw. De meest voorkomende elementengebouwen zijn tijdelijke of semipermanent bedoelde gebouwen.[2]

Tijdelijke of semipermanent bedoelde gebouwen[bewerken]

Tijdelijke of semipermanent bedoelde gebouwen zijn vaak noodgebouwen. De bedoeling van deze soort is dat de gebouwen demontabel zijn. Dat wil zeggen dat wanneer de gebruiker het gebouw niet meer nodig heeft het gebouw weer uit elkaar gehaald moet kunnen worden. Hierdoor krijg je een ander soort van montage in vergelijking met permanente bouw. Vaak worden dit soort gebouwen als hele units geplaatst. Hierbij worden de units opgebouw uit een vloerdeel, een aantal wanden, gevels en een dakdeel. Niet alle noodgebouwen worden overigens gesloopt, maar worden vaak hergebruikt of blijven staan voor verder gebruik.

Permanente bouw[bewerken]

Permanente bouwwerken zijn bedoeld voor een lange levensduur. Dit betekent dat ze niet demontabel behoeven te zijn. Permanente systeembouw is opgebouwd uit losse geprefabriceerde elementen en meestal niet met complete units.

Zie ook[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Dingemans elementenbouw. Dingemans elementenbouw (17 oktober 2010).
  2. Elementenbouw. Joostdevree.nl (17 oktober 2010).