systemd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
systemd
systemd op Fedora
systemd op Fedora
Ontwikkelaar Lennart Poettering, Kay Sievers en anderen
Recentste versie 245 
(6 maart 2020[1])
Status Actief
Besturingssysteem Linux
Geschreven in C
Categorie Init-daemon
Licentie LGPL 2.1+
Versiebeheer github.com
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Het opensourceprogramma systemd is een vervanger voor de init-daemon op Linux. Het is een systeem om services te starten en te stoppen. Systemd zou efficiënter zijn doordat verschillende services gelijktijdig worden gestart. Het programma wordt geschreven in de programmeertaal C. Systemd is een project van Freedesktop.org.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

systemd-manager, een tool om systemd te configureren

Systemd wordt standaard gebruikt vanaf Fedora 15, Frugalware 1.5, Mageia 2, Mandriva 2011, openSUSE 12.1, Ubuntu 15.04 en Arch Linux (sinds oktober 2012[2]) in de respectievelijke Linuxdistributies. Systemd-ondersteuning werd in RHEL toegevoegd aan versie 7.

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

Systemd heeft meermaals kritiek ontvangen.[3][4] Zo zou de hoofdontwikkelaar zich te weinig aantrekken van fouten die ontstaan in systemd, aldus Linus Torvalds.[4] Het ontwerp van systemd heeft aanleiding gegeven tot controverse binnen de vrijesoftwaregemeenschap. Critici beweren dat de architectuur van systemd de Unix-filosofie schendt en onnodig complex is.[5] Traditioneel gebruikt Unix kleine, voor een taak geoptimaliseerde programma's die naar behoefte in ketens kunnen worden geschakeld. Systemd voert vele taken uit in een groot programma en kan niet of nauwelijks met andere programma's samenwerken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]