Szépművészeti Múzeum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het museumgebouw in het jubileumjaar 2006
De Esterházy-madonna

Het Szépművészeti Múzeum ("Museum voor Schone Kunsten") is het belangrijkste museum voor beeldende kunst in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het staatsmuseum toont Europese schilder- en beeldhouwkunst en heeft daarnaast Egyptische en Grieks-Romeinse afdelingen. Het geniet internationaal vooral bekendheid om zijn collectie Italiaanse meesters uit de renaissance. De hoeveelheid Hongaarse werken is zeer beperkt, sinds de Hongaarse kunst in 1957 werd ondergebracht in een afzonderlijk museum, de Hongaarse Nationale Galerie.

  • Noot: In verband met een verbouwing is het museum tot voorjaar 2018 gesloten. Een deel van de collectie, vooral de meesterwerken, is tentoongesteld in het kasteel te Buda.


Gebouw en geschiedenis[bewerken]

Het museum is gevestigd in een neoclassicistisch gebouw aan het Heldenplein, dat in 1906 in gebruik werd genomen. Tot de oprichting van het museum werd in 1896 besloten ter gelegenheid van de viering van het de duizendste verjaardag van de Hongaarse "landname". De stad Boedapest stelde grond beschikbaar en Albert Schickedanz won de prijsvraag voor het ontwerp van het gebouw, dat architectonisch een eenheid vormt met de tegenovergelegen Kunsthal (Műcsarnok) en het Millenniummonument, die beide eveneens door Schickedanz werden ontworpen.

Collectie[bewerken]

Tot de collectie behoren werken van Leonardo da Vinci, Peter Paul Rubens, Rembrandt van Rijn, Quiringh van Brekelenkam, Rafaël Santi, Albrecht Dürer, Paul Cézanne, Lucas Cranach, Giovanni Antonio Boltraffio, Henri Toulouse-Lautrec en Thomas Gainsborough en de vermaarde Seusoschat. De kern van de collectie bestaat uit de Nationale Schilderijenverzameling (Országos Képtár), waarvan de basis in 1871 werd gelegd, toen de Hongaarse staat de beroemde privécollectie van de familie Esterházy aankocht, waartoe onder meer het schilderij Madonna met het Kind en Johannes (1508, bijgenaamd de "Esterházy-madonna") van Rafaël Santi behoorde.

Het museum omvat 23 zalen en 17 kabinetten. Daarnaast behoort een afzonderlijk Vasarelymuseum in het derde district van Boedapest tot de museumorganisatie.

De vergevorderde plannen voor een door de EU gefinancierde ondergrondse uitbreiding van het hoofdgebouw werden in 2011 door de Hongaarse regering herroepen.

Tentoonstellingen[bewerken]

In het jubileumjaar 2006, dat ook een Rembrandtjaar was, wijdde het museum een tentoonstelling aan Rembrandt. In 2010 leende het Poesjkinmuseum in Moskou een groot deel van zijn werken aan het museum uit.

Externe link[bewerken]