Naar inhoud springen

Tėvynės Sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tėvynės Sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijleider Gabrielius Landsbergis
Zetels
Seimas
50 / 141
(oktober 2020)
Europees Parlement
3 / 11
Gemeenteraden
274 / 1.526
(2019)
Geschiedenis
Opgericht mei 1993
Afsplitsing van Sąjūdis
Algemene gegevens
Actief in Litouwen
Hoofdkantoor Vilnius
Aantal leden 14 921 (2015)
Richting centrumrechts
Ideologie Christendemocratie
nationaal-conservatisme
liberaal conservatisme
economisch liberalisme
Kleuren Blauw en groen
Internationale organisatie Europese Volkspartij
Europese fractie Fractie van de Europese Volkspartij (Christen-Democraten)
Website https://tsajunga.lt/
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Gabrielius Landsbergis, partijleider

Tėvynės Sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (afkorting: TS-LKD, Nederlands: Vaderland Unie - Litouwse Christendemocraten) is een Litouwse politieke partij, opgericht in mei 1993 als een afsplitsing van de rechtervleugel van de Sąjūdis van Vytautas Landsbergis. Vytautas Landsbergis zelf was ook betrokken bij de oprichting van Tėvynės Sąjunga. De partij is lid van de Europese Volkspartij.

Tėvynės Sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai wordt gezien als een centrumrechtse nationaal-liberale partij, die ideologisch geplaatst kan worden als verdediger van christendemocratie, nationaal-conservatisme, liberaal conservatisme en economisch liberalisme. De partij heeft vijftig zetels in de Seimas.

Bij de eerste parlementsverkiezingen na de oprichting, in 1996, haalde de partij haar sterkste resultaat ooit met 40% van de stemmen en 70 volksvertegenwoordigers. In 2000 was dit gezakt tot 8,6% en 9 parlementsleden. Ook in daaropvolgende verkiezingen moest de partij sterk wisselende resultaten aanvaarden. In 2020 werd de Vaderland Unie met 50 zetels de grootste partij en vormde ze een regering met de Liberale Beweging en de Vrijheidspartij. Premier is Ingrida Šimonytė, die partijloos is, maar wel zitting heeft namens de Vaderland Unie.

Sinds 2015 is de partijleider Gabrielius Landsbergis, een kleinzoon van de oprichter Vytautas Landsbergis en in de jaren 2014-2016 lid van het Europees Parlement. In het kabinet-Šimonytė bekleedt hij de functie van minister van Buitenlandse Zaken.