T-65 X-Wing Starfighter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De T-65 X-Wing Starfighter, meestal simpelweg de X-Wing genoemd is een fictieve kleine eenmans-ruimtejager uit het Star Wars universum. De X-Wing wordt gebruikt door de rebellenalliantie tegen het galactische keizerrijk (Galactic Empire). In 5 ABY introduceerde Incom-FreiTek het T-70-model, dat veel verbeteringen bevatte ten opzichte van de T-65-serie. De ingenieurs van Incom, die een waardevolle les hadden geleerd van het verlies van zoveel X-vleugels in de loopgraven in Battle of Yavin, rustten de T-70 uit met een draaibaar blaastonoom dat kon worden gebruikt om aanvallen van achteren af ​​te weren. Ten minste één prototype was gebouwd voorafgaand aan de slag om Jakku. Tegen 34 ABY had de New Republic de meeste T-70's met pensioen gestuurd ten gunste van de T-85's, die zelfs beter in staat waren dan de toch al indrukwekkende T-70's.

X-Wing fighter[bewerken]

De X-Wing wordt gefabriceerd door de Incom Corporation. Het uit een titaniumlegering bestaande toestel is 12,5 meter lang, heeft 4 laserkanonnen en afweerschilden. Het kan eventueel met 2 maal 3 protontorpedos worden uitgerust. Met de hyperdrive kunnen snelheden boven de lichtsnelheid worden gehaald. Binnen de atmosfeer van een planeet is de maximumsnelheid 1050 km/uur. De 4 vleugels van de X-Wing zijn in normale vlucht gesloten, maar worden bij een gevecht in een X-stand geopend, vandaar de naam X-Wing fighter.

De X-Wing wordt vooral als onderscheppingsjager gebruikt, maar kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Luke Skywalker gebruikte in Star Wars: Episode IV: A New Hope een X-Wing om met protontorpedo's de Death Star te vernietigen.

Externe link[bewerken]