TACAN

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VORTAC TGO (TANGO)
het symbool van een TACAN op een luchtvaartkaart

TACAN is een afkorting voor TACtical Air Navigation.

Dit is een radionavigatiebaken en een hulpmiddel voor de militaire luchtvaart. Op een speciaal daarvoor bestemd instrument in de cockpit van een vliegtuig kan voortdurend de richting en afstand tot het TACAN-radiobaken worden afgelezen. TACAN-radiobakens zenden puls-signalen uit in het UHF-gebied tussen 962 en 1150 MHz. De afstand tot een TACAN-baken wordt bepaald volgens de principes en specificaties van distance measuring equipment (DME). Alle operationele Belgische en Nederlandse vliegbases zijn met de TACAN uitgerust.

Het DME-signaal van een TACAN kan apart ontvangen worden met een conventionele DME ontvanger. De burgerluchtvaart kan alleen het DME-signaal van een TACAN ontvangen en kan dus alleen de afstand tot het baken zien.

VORTAC[bewerken]

Een combinatie van een VHF omnidirectional range station (VOR) en een TACAN op dezelfde locatie wordt een VORTAC genoemd. Van een VORTAC kan dus zowel een militair vliegtuig als ook civiel vliegtuig gebruikmaken om de afstand en de richting naar het baken te bepalen.