Naar inhoud springen

TCL Technology

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
TCL Technology
Logo
Beurs SZSE: 000100
Rechtsvorm beursgenoteerd
Oprichting
  • 1981 (als TTK)
  • 1985 (als TCL)
Oprichter(s) Li Dongsheng
Sleutelfiguren Li Dongsheng (CEO)
Land Vlag van China China
Hoofdkantoor Huizhou, prov. Guangdong
Werknemers 35.380 (2019)
Dochteronderneming
  • TCL Electronics
  • TCL Communication
Producten Televisies, smartphones, airconditioners, wasmachines, robotstofzuigers
Industrie Consumentenelektronica
Omzet/jaar Gestegen €9,7 miljard (2019)
Winst/jaar Gedaald €476 miljoen (2019)
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

TCL Technology is een Chinees multinational die consumentenelektronica en huishoudelijke apparatuur produceert. Het hoofdkantoor is gevestigd in Huizhou, Guangdong.

In 2023 werd het bedrijf wereldwijd de op een na grootste fabrikant van televisies.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd opgericht in 1981 als TTK. Vanwege een rechtszaak met het Japanse TDK werd het in 1985 hernoemd naar TCL Technology. TCL is oorspronkelijk een afkorting van Telephone Communication Limited, maar werd in 2014 vanwege marketingdoeleinden hernoemd naar The Creative Life.

Het elektronicabedrijf is gedeeltelijk eigendom van de Chinese staat en heeft drie beursgenoteerde dochterbedrijven: TCL Technology, TCL Electronics Holdings en TCL Communication Technology Holdings.

Na de millenniumwisseling ging TCL ook producten exporteren. In 2004 ging TCL een joint venture aan met Alcatel voor de productie van mobiele telefoons. In 2008 werkte het samen met Samsung aan de productie van led-tv's. Eind 2009 was de productie inmiddels verdubbeld naar 10 miljoen televisies.

Het bedrijf heeft vestigingen in meer dan 80 steden op verschillende continenten. Er zijn wereldwijd 20 grote productiefaciliteiten.

Groei[bewerken | brontekst bewerken]

TCL wist in de jaren 10 van de eenentwintigste eeuw te groeien doordat het merkloos was. Hierdoor had het bedrijf niet te maken met een slecht imago of hoge marketingkosten. De zeer goedkope televisies vonden gretig aftrek bij consumenten van onder meer webwinkel Amazon.com.[2]

Door het toepassen van verticale integratie ging het bedrijf alles zelf produceren voor haar televisies, zoals het plastic, de behuizingen, moederborden, beeldpanelen en luidsprekers. Hierdoor kan het televisies sneller en goedkoper produceren.[2]

Het bedrijf wist zich te onderscheiden van zeer goedkope budgetmerken, die zich alleen richten op de laagste prijs, door een lage prijs te combineren met degelijke kwaliteit en technische snufjes, zoals 4K.

Producten[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste producten van TCL zijn televisies, computermonitors, mobiele telefoons, smartphones, smart glass, airconditioners, robotstofzuigers, wasmachines, elektrische verlichting en digitale media.

TCL verkoopt haar producten voornamelijk onder het merk TCL in Afrika, Azië, Australië, Zuid-Amerika en Rusland, onder het merk Alcatel in Europa, en onder het merk RCA in Noord-Amerika.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]