Taag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Taag
Loop van de Taag
Loop van de Taag
Lengte 1008 km
Hoogte (bron) 1590 m
Debiet 444 (Lissabon) m³/s
Stroomgebied 80.600 km²
Van de Sierra de Albarracín
Naar de Atlantische Oceaan bij Lissabon
Stroomt door Spanje - Portugal
De Taag vanaf het kasteel van Almourol
De Taag vanaf het kasteel van Almourol
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Taag (Portugees: Tejo, Spaans: Tajo) is een rivier op het Iberisch Schiereiland. De Taag mondt voorbij Lissabon uit in de Atlantische Oceaan. Het is met een lengte van ruim 1000 kilometer de langste rivier van het schiereiland. De Ebro, die alleen op Spaans grondgebied stroomt, en de Douro hebben een groter stroomgebied.

De Taag ontspringt op 1590 meter hoogte op de hellingen van de Muela de San Juan in de Sierra de Albarracín in het oosten van Spanje. De rivier stroomt in westelijke richting en passeert Toledo, waar de middenloop begint. Voorbij Alcántara vormt de Taag over 60 km de Spaans-Portugese grens. De benedenloop van de rivier, die begint bij het Portugese Santarém heeft getijdenwerking en is tevens bevaarbaar. De Taag mondt voor Lissabon uit in een estuarium, dat een belangrijke natuurlijke haven is, maar ook een waardevol natuurgebied.

De Taag wordt gebruikt voor de irrigatie van de droge omliggende landbouwgebieden, en via de talrijke stuwdammen voor stroomopwekking. Langs de oevers wordt wijn verbouwd, bijvoorbeeld in de streek Ribatejo in Portugal.

De beroemdste kunstwerken zijn waarschijnlijk de brug Ponte 25 de Abril uit 1966 in Lissabon, de op twee na grootste van de wereld, de nieuwere Vasco da Gama-brug en de Torre Vasco da Gama.

Zie ook[bewerken]