Tabal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De neo-Hettitische rijkjes rond 800 v.Chr.

Tabal (Ta-ba-li) was een Luwisch neo-Hettitisch koninkrijk ten noordwesten van Malatya in het huidige Turkije. De koningen ervan beschouwden zich als de erfgenamen van het Hettitische Rijk, maar hun macht strekte maar over een deel van Anatolië uit en er waren een aantal concurrerende neo-Hettitische rijkjes zoals Tuwanuwa, Hubušna en Que. In de Bijbel wordt het Tubal genoemd. Men schreef in het Hiëroglyfenluwisch.

In de tijd van Tiglat-Pileser III (744-727 v.Chr.) breidde Assyrië zijn invloed verder uit over de neo-Hettitische rijkjes en aan het eind van de 8e eeuw waren de meeste opgenomen in het Assyrische Rijk. Tabal bleef echter ondanks interne fragmentatie bestaan als bufferstaat tussen Frygië en Assyrië.[1]

Koning Ambaris trachtte (713) van de afwezigheid van Sargon II -op veldtocht in Iran- gebruik door Que, dat inmiddels een Assyrische provincie was binnen te vallen. De Assyrische reactie was echter erg snel en Sargon viel Tabal binnen, nam Ambaris gevangen en annexeerde Tabal. Midas van Frygië reageerde echter ook snel en Tabal ging weer verloren voor Assur (711). Daarna verraste Midas Sargon door vrede voor te stellen (709). Tabal bleef een bufferstaat.

Er zijn een aantal vorsten van Tabal bekend:

  • Ambaris (tot ca. 712)
  • Hidi (ca. 690)
  • Mugallu (ca. 670)
  • x-ussi (ca. 650)[2]