Tabberd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een tabberd is een begrip dat verwijst naar de heraldiek. Het staat voor het geborduurde gewaad van een wapenkoning, heraut of pursuivant.

Toelichting[bewerken]

The Hon. Adam Bruce, Finlaggan Pursuivant van de wapenen in zijn tabberd.

In de middeleeuwen werden de op deze wijze geklede boodschappers als onschendbare dragers van brieven en mondelinge mededelingen tussen edelen die met elkaar in oorlog waren, gebruikt. De tabberds zijn zo zwaar geborduurd dat zij stijf zijn en een duidelijk zicht geven op het wapen van hun heer. In het Verenigd Koninkrijk worden tabberds nog geregeld gedragen door de heraut. Deze is voorzien van drie boven elkaar liggende leeuwen. In Spanje waren zij bij de inhuldiging van de Spaanse koning Juan Carlos te zien. In Nederland traden bij de inhuldiging van koningin Juliana in 1948 voor het laatst in tabberds geklede herauten op. Bij de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980 droegen zij een rokkostuum, c.q. avondtoilet.

Het woord tabberd wordt ook gebruikt als alternatieve benaming voor de toga.

Ten onrechte noemt men soms ook de dalmatiek van de diaken in de Rooms-Katholieke Kerk tabberd. Ook de Noord-Nederlandse volksmond spreekt ten onrechte van tabberd in plaats van koorkap, een ander liturgisch kledingstuk. Dit laatste gebruik ziet men ook in het alombekende bekende kinderliedje Sinterklaas goedheilig man: daar wordt aan Sinterklaas, in veste van vertegenwoordiger van de Katholieke Kerk, gevraagd zijn beste tabberd an te trekken.

Externe links[bewerken]