Taborberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Taborberg
הַר תָּבוֹר
جبل طابور
Mount Tabor4.jpg
Hoogte 588 m
Coördinaten 32° 41′ NB, 35° 23′ OL
Ligging Israël
Taborberg
Taborberg
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Taborberg is een 588 meter hoge berg in het noorden van Israël, in Laag-Galilea aan de rand van de Vlakte van Jizreël. Langs de berg liggen de voornamelijk islamitische plaatsen: Iksal, Daboriya en Shibli-Umn al-Ghanem. Op de berg staat een rooms-katholieke kerk. De berg is bebost door het Joods Nationaal Fonds.

Tabor in de Bijbel[bewerken]

De Tabor wordt vele malen genoemd in de Bijbel. De eerste keer dat de berg genoemd wordt is in Jozua 19: 12, 22 en 34:

"Citaat"

Jozua 19 12 En zij wendt zich van Sarid oostwaarts tegen den opgang der zon, tot de landpale van Chislôth-Thabor, en zij komt uit te Dobrath, en gaat opwaarts naar Jafía.

22 En deze landpale reikt aan Thabor, en Sahazíma, en Beth-Sémes; en de uitgangen van hun landpale zijn aan de Jordaan; zestien steden en haar dorpen.

34 En deze landpale wendt zich westwaarts naar Asnoth-Thabor, en van daar gaat zij voort naar Hukkok, en zij reikt aan Zebulon tegen het zuiden, en aan Aser reikt zij tegen het westen, en aan Juda aan de Jordaan tegen den opgang der zon.."

Berg van de Transfiguratie[bewerken]

Volgens de Christelijke traditie beklom Jezus de berg Tabor met zijn discipelenen Jacobus, Johannes en Petrus. Hij veranderde vervolgens op de bergtop van gedaante. Hij nam voor hun ogen een lichtstralend lichaam aan en sprak er met Elia en Mozes. Uit een wolk zou een stem met het oog op Jezus gezegd hebben:

"‘Dit is mijn geliefde Zoon, luister naar hem!’"

Sindsdien geldt Tabor als de berg van de Gedaanteverandering ofwel Transfiguratie. Op dit verhaal grepen mystieke zoekers terug. Zij meenden het zogenoemde Licht van Tabor te kunnen zien met hindoeïstische methoden. Dit verhaal wordt vermeld in de Bijbel in Marcus 9:2-13.[1] De naam Tabor wordt in de tekst echter niet genoemd. Er is alleen sprake van een hoge berg.