Taganaj

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gezicht over Taganaj met de industriestad Zlato-oest op de achtergrond
Otkliknoj Greben (de witte berg op de achtergrond) in de winter

Taganaj (Russisch en Basjkiers: Таганай) is de benaming voor een groep van bergketens in het noorden van de Zuidelijke Oeral en een nationaal park eromheen. De bergketens liggen in het westen van de oblast Tsjeljabinsk op 130 kilometer van het oblastcentrum. Op 5 maart 1991 werd het nationaal park Taganaj opgezet rond de bergketengroep.

Tot de Taganaj behoren de Grote Taganaj (Bolsjoj Taganaj) en de ten oosten daarvan gelegen Midden-Taganaj (Sredni Taganaj) en Kleine Taganaj (Maly Taganaj). Als er over de Taganaj wordt gesproken, gaat het meestal over de Grote Taganaj, die met zijn grote massieven het meest in het oog springt. De etymologie van de naam is niet helemaal helder en er zijn verschillende versies over de herkomst, die meestal teruggrijpt op het Basjkiers. Voorbeelden van mogelijke betekenissen zijn "onderstel van de maan", "de berg die opstijgt naar de maan", "maan-driestel" of gewoon "kam".

De bergketens strekken zich uit over een lengte van 25 kilometer. De hoogste punten worden gevormd door de Kroeglitsa met 1178 meter en de Otkliknoj Greben met 1155 meter. Het totale oppervlak van de Taganaj omspant 568 km², met een lengte van noord naar zuid van 52 kilometer en met een gemiddelde lengte van 10 tot 15 kilometer van oost naar west. Ongeveer 21% is verboden gebied (zapovednik) en ongeveer 59% is recreatiegebied.

De Taganaj wordt voor 90% bedekt met bossen, waarbij berkenbossen, sparrebossen en gemengde bossen met spar en zilverspar domineren. Er komen 690 verschillende planten voor (waaronder 10 planten die endemisch zijn in de Oeral), 10 zoogdiersoorten (waaronder bruine beer, wild zwijn, Euraziatische lynx, eland, wolf, Europese bever en muskusrat), 126 vogelsoorten (waaronder slechtvalk en steenarend), 5 reptielen, 3 soorten amfibieën.

Externe link[bewerken]

Begroeiing langs een bezoekerstrap