Tagetes patula

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tagetes patula
Tagetes patula
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Asteroideae
Geslachtengroep:Tageteae
Geslacht:Tagetes
Soort
Tagetes patula
L. (1753)
Cultivar 'Mister Majestic'
Bloemhoofdje met vruchten
Nootjes
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tagetes patula op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Tagetes patula is een eenjarige plant, die behoort tot de Composietenfamilie (Asteraceae). Tagetes patula is een allotetraploïd met 2n = 48 chromosomen en waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen de diploïde Tagetes erecta en diploïde Tagetes tenuifolia.[1] De soort komt van nature voor in Noord- en Zuid-Amerika en is van daaruit verspreid over de gehele wereld. Aan het einde van de 16e eeuw werden de soorten Tagetes patula en Tagetes erecta in Europa ingevoerd. De plant wordt voornamelijk in de siertuin aangeplant. Er zijn vele cultivars.[2] De bloemkleuren zijn meestal rood, bruin, oranje, geel of een combinatie van twee kleuren. Tagetes patula nana is laag blijvend en wordt ongeveer 25 cm hoog.

Tagetes patula wordt 50 cm hoog en 30 cm breed. De vijfkantige stengels zijn onder koude omstandigheden rood aangelopen. De oneven geveerde bladeren hebben olieklieren. De blaadjes hebben een gezaagde bladrand.

De plant bloeit van juli tot in oktober. In het oorsprongsgebied, de hooglanden van Centraal-Mexico, bloeit de plant vanaf september tot de vorst de plant doodt. De tweeslachtige bloemen worden in het wild voornamelijk bevrucht door kevers, sluipvliegen en andere insecten. De vrucht is een langwerpig, zwart, behaard, 10 mm lang nootje met een pappus.

De plant kan wortellesieaaltjes (Pratylenchus-soorten) bestrijden en insecten weren zoals witte vlieg bij tomaat.[3]

Aaltjesbestrijding[bewerken | brontekst bewerken]

Het telen van Tagetes patula is een goede bestrijding van wortellesieaaltjes mits de plant zich voldoende kan ontwikkelen. Hiervoor is een groeiperiode van 3 - 5 maanden nodig, waarbij de zomermaanden de voorkeur verdienen. De optimale zaaitijd ligt tussen half mei en half juli. Voor een hectare is 5 - 10 kg zaaizaad nodig. De rijafstand mag niet groter zijn dan 25 cm. Ook kan gebruikgemaakt worden van in perspotjes voorgetrokken planten. Deze worden eind maart/begin april gezaaid en half mei uitgeplant.

De aaltjesdodende werking komt doordat na het binnendringen van de aaltjes in de wortel onder invloed van thiofeen zuurstofradicalen in de wortels worden gevormd.[4]

Etherische olie[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de winning van de etherische olie wordt de bloeiende plant in haar geheel geoogst en stoomgedestilleerd. De olie wordt gemengd met sandelhoutolie gebruikt in 'attar genda'-parfum. Per hectare kan ongeveer 35 kg olie gewonnen worden.

Wikispecies heeft een pagina over Tagetes patula.
Zie de categorie Tagetes patula van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.