Naar inhoud springen

Taigaboomkruiper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Taigaboomkruiper
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Taigaboomkruiper
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Certhiidae (Echte boomkruipers)
Geslacht:Certhia
Soort
Certhia familiaris
Linnaeus, 1758
Geluid

Verspreidingsgebied van de taigaboomkruiper

 leefgebied (groen)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Taigaboomkruiper op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De taigaboomkruiper of kortsnavelboomkruiper (Certhia familiaris) is een zangvogel uit de familie van echte boomkruipers (Certhiidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[2] De naam 'familiaris' betekent 'vertrouwd' of 'bekend'.[3]

In Nederland en Vlaanderen is de gewone boomkruiper de algemeenste soort, de taigaboomkruiper is daar veel zeldzamer. De verschillen tussen de twee soorten zijn klein. Het geluid van de taigaboomkruiper is anders, verder is de onderzijde lichter wit en de snavel is iets korter.

Veldkenmerken

[bewerken | brontekst bewerken]

De taigaboomkruiper heeft witte flanken en wordt ongeveer 12,5 cm lang.[4]

Verspreiding en ondersoorten

[bewerken | brontekst bewerken]

De taigaboomkruiper komt voor in een uitgestrekt gebied in Eurazië tot en met Japan. Binnen dit enorme gebied worden 12 ondersoorten onderscheiden (zie tabel en kaartje). De ondersoorten in de Himalaya worden tegenwoordig vaak als aparte soort (Hodgsons boomkruiper; Certhia hodgsoni) beschouwd (magenta op het kaartje).

Verspreiding van de taigaboomkruiper
Certhia familiaris
 permanent leefgebied (groen)
 overwinteringsgebied (blauw)

Certhia hodgsoni
 leefgebied (roze)

In Nederland komen twee ondersoorten voor: de taigaboomkruiper (C. f. familiaris) en de kortsnavelboomkruiper (C. f. macrodactyla). De taigaboomkruiper is een vogel die jaarlijks wordt waargenomen, vooral in Noord-Nederland (Waddeneilanden). Deze vogels zijn waarschijnlijk afkomstig uit Scandinavië, waar dit een vrij algemene bosvogel is. Er zijn tussen 1800 en 1994 140 bevestigde waarnemingen.[5]

De andere ondersoort die voor het gemak maar de oude naam kortsnavelboomkruiper heeft gehouden, is een vrij zeldzame broedvogel. Dit werd in 1993 ontdekt. Toen waren er al 16 territoria met zingende kortsnavelboomkruipers in de bossen bij Vaals (Zuid-Limburg). Deze ondersoort is verder een niet zeldzame broedvogel in de bossen op hellingen in heuvelland van de Ardennen en in Duitsland en de rest van West-Europa. Het aantal broedparen in Nederland wordt nu geschat op 75 tot 100.[5][6] Omdat de vogel als broedvogel kort geleden is aangetroffen, staat de kortsnavelboomkruiper als gevoelig op de Nederlandse rode lijst, maar ontbreekt op de Vlaamse rode lijst.

[bewerken | brontekst bewerken]
  • SoortenBank.nl beschrijving, afbeeldingen en geluid
  • Kaarten met waarnemingen: