Taipei (agglomeratie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De agglomeratie binnen Taiwan

De agglomeratie van Taipei is de grootste metropoolregio in Taiwan. Het bestaat uit drie administratieve deelgebieden: Taipei, Nieuw Taipei and Keelung. De regio omvat een oppervlakte van 2.457 km2 en 7.034.084 inwoners gemeten in 2019. Ongeveer een-derde van de inwoners van Taiwan leeft en werkt in dit gebied. Sommige bronnen rekenen Taoyuan ook tot de metropoolregio, het aatal inwoners is dan ruim 9 miljoen.

De regio vormt het zwaartepunt van de Taiwanese cultuur, economie, scholing en overheidsdiensten. Spoorwegen, snelwegen en buslijnen verbinden de regio met alle delen van het eiland. De metroopoolregio wordt bedient door twee vliegvelden: Songshan en Taoyuan.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Geschiedenis van Taipei voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De oorspronkelijke bewoners van Taipei waren Ketagalan, die hier woonden voor de toestroom van Chinezen, die tijdens de periode van de Ming-dynastie (1368-1644) de regio binnenkwamen. De Portugezen noemden in de 16e eeuw het eiland Formosa. In de 17e eeuw bezetten Spanje en vooral Nederland delen van Taiwan. In de regio van Taipei controleerden beiden vooral de havenstad Chilung, elk een eigen periode. Met name de Nederlanders stimuleerden ook de immigratie van Han-Chinezen. Tot aan de Qing-dynastie was de omgeving van Taipei nauwelijks ontwikkeld.