Taiwanees

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Taiwanees
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 台湾话
Traditioneel 臺灣話
Pinyin Táiwānhuà
Jyutping (Standaardkantonees) toi4 waan1 waa2
Minnanyu Tâi-oân-oē
Taiwanees
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 台语
Traditioneel 臺語
Pinyin tái yǔ
Jyutping (Standaardkantonees) toi4 jyu5
Minnanyu Tâi-gí

Taiwanees,Taiyu of Taiwan-Hokkien (臺灣閩南語) is een Chinees dialect dat tot het Minnanyu behoort. Taiwanees wordt in bepaalde gebieden op het eiland Taiwan door de meerderheid van de bevolking gesproken. Het is het grootste Zuid-Chinese dialect in Taiwan. Het op een na grootste dialect op dit eiland is Taiwan-Hakka. Op andere eilanden die tot de Republiek China behoren, wordt hoofdzakelijk Mindongyu gesproken. Kinmen vormt een uitzondering: daar spreekt men geen Mindongyu, maar Xiamenhua. Taiwanees is wel nauw verwant aan het Xiamenhua, dat onder andere in Kinmen wordt gesproken.

70% van de Taiwanese bevolking spreek Taiwanees. Sinds 1945, toen er een einde kwam aan de Japanse bezetting van Taiwan, is Standaardmandarijn op het eiland de officiële taal. Toen de Guomindang naar Taiwan moest vluchten, werd de officiële taal nog invloedrijker. De dictator Jiang Jieshi voerde zelfs een beleid in dat het spreken van andere Chinese talen en dialecten dan het Standaardmandarijn in openbare gelegenheden verbood. Het Taiwanees en Taiwan-Hakka werd met harde hand de kop ingedrukt. Schoolkinderen die het verbod aan hun laars lapten, kregen zware straf en cijfervermindering. Taiwanees werd levend gehouden doordat een groot deel van de bevolking het thuis bleef spreken als moedertaal.

Het Taiwanees kent acht toonhoogtes.

Classificatie[bewerken]

Varianten[bewerken]

Taiwanees is verdeel in verschillende varianten. Het Taiwanees dialect dat gesproken wordt in de regio Tainan wordt gezien als vertegenwoordiger van Taiwanees. Tainanhua wordt daarom Standaardtaiwanees genoemd.

Romanisatievormen[bewerken]

Dagelijks gebruik[bewerken]

Eind jaren zeventig toen Jiang Jieshi inmiddels was overleden, werd het Taiwanees niet meer verboden in publieke gelegenheden. Bekende Taiwanese zangers en zangeressen begonnen in het Taiwanees te zingen. Voorbeelden zijn Yip Chi-Ten, Chen Fenlan en Teresa Deng. Mevrouw Deng is oorspronkelijk niet van Minnan afkomst, maar ze heeft het Taiwanees wel kunnen leren.

Taiwanees wordt in sommige streken van Taiwan als tweede onderwijstaal gebruikt naast het Standaardmandarijn. Taiwanees wordt in de politiek vooral gebruikt door politici van de anti-Guomindangse Democratic Progressive Party. Maar de Guomindang is zich er de laatste decennia ook van bewust dat Taiwanees een belangrijke taal is. Daarom gebruiken tegenwoordig ook vele politici van de Guomindang Taiwanees in hun toespraken bij verkiezingen.

Taiwanese Hokkien