Takotsubocardiomyopathie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Takotsubocardiomypopathie
Het hart met de cardiomyopatie in vergelijking met de normale situatie.
Het hart met de cardiomyopatie in vergelijking met de normale situatie.
Synoniemen
Nederlands stresscardiomyopathie

viskruikinfarct viskruikcardiomyopathie

Coderingen
ICD-10 I51.81
ICD-9 xxx
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Een Takotsubocardiomyopathie[1] of stressgeïnduceerde cardiomyopathie is een zeldzame hartspierziekte die gepaard gaat met klachten die sterk lijken op een acuut hartaanval maar die niet wordt veroorzaakt door een plotse afsluiting van een kransvat. Een deel van de hartspier van de linkerkamer knijpt dan niet meer samen, meestal is dit het apicale deel. Het wordt meestal voorafgegaan door een hevige emotie, zoals de dood van een naaste of sterke angst. Een stressreactie van het lichaam op bijvoorbeeld een operatie kan ook een oorzaak zijn. Meestal herstelt het hart zich binnen enkele weken. Het syndroom wordt in de Engelstalige medisch-wetenschappelijke literatuur ook wel transient apical ballooning of broken heart syndrome genoemd.

Verschijnselen[bewerken]

Patiënten presenteren zich doorgaans met verschijnselen die sterk lijken op een hartaanval: hevige en aanhoudende angina pectoris (68%) of acute dyspneu (tekort aan adem) (18%), wat vaak ook gepaard gaat met fors zweten. Zelden gaat het gepaard met acuut hartfalen (cardiogene shock) (4%) dan wel ventrikelfibrilleren (1,5%).
Op het hartfilmpje ziet men typische kenmerken van een infarct namelijk ST-elevaties (80%), T-topafwijkingen (mn V2-V6) (64%) en QT-tijd verlenging (32%). Doorgaans stijgt ook de plasmaspiegel van een aantal voor het hart specifieke eiwitten (de "hartenzymen"), als uiting van hartspiercelverval. Bij het angiogram van de linkerventrikel of bij een echocardiogram is sprake van regionale vermindering van de knijpkracht, doorgaans betreft dat het apicale deel. Bij het coronairangiogram worden vervolgens geen verklarende afwijkingen gevonden. In ruim 90% van de gevallen betreft het een postmenopauzale vrouw.

Emotionele trigger[bewerken]

Vaak is er een emotionele trigger die in eerste instantie aangezien wordt voor een normale stressreactie of hyperventilatie en wordt de eigenlijke oorzaak niet herkend. De verminderde linkerventrikelfunctie is niet blijvend, volledige verbetering wordt gezien in dagen tot weken. De etiologie is nog onduidelijk. Er lijkt sprake te zijn van een catecholamine-gerelateerde cardiotoxiciteit. Soortgelijke linkerventrikeldysfunctie wordt gezien bij catecholamine-producerende tumoren (adrenaal: feochromocytomen, extra-adrenaal: paragangliomen). Andere theorieën zijn multivessel vasospasme, microvasculaire ischemie, tijdelijke linkerventrikel outflow tract obstructie en een myocarditis.

De naamgeving[bewerken]

Tako-tsubo's in een Japanse haven

Een tako-tsubo is een ouderwetse Japanse keramieken pot met een brede ronde bodem en een smalle hals, gebruikt om inktvissen te vangen. Het syndroom werd het eerst in Japan herkend, en het echografische beeld van de linkerhartkamer doet denken aan de 'opgeblazen' vorm van zo'n pot. Vandaar ook de, overigens weinig gebruikte, Nederlandse naam viskruikinfarct.