Overleg:Ivan Schmalhausen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Opmerkingen artikel[brontekst bewerken]

Vanzelfsprekend ga ik graag in op de uitnodiging om wat van de kritiekpunten uiteen te zetten. Om willen van de tijd heb ik het artikel alleen aan de hand van deze bron nagelopen.

  • Waarom de keuze om de leraar van deze man pontificaal in de inleiding te noemen?

- omdat deze man cruciaal was voor zijn ontwikkeling. Heb dit overgenomen van Rispoli en D'Abramo (2021) en inmiddels gecheckt in de door jou aangereikte bron. Hopelijk is dit nu beter verwoord.

  • In het artikel staat "In 1912 werd Schmalhausen hoogleraar zoölogie aan de Universiteit van Kiev." Is hier een bron voor? Volgens Levit et al was hij in die tijd werkzaam als de assistent van Sewertzoff in Moskou die in 1911 daar een hoogleraarschap kreeg. In 1914 behaalde hij pas zijn master waarna hij naar Italië vertrok.

- Hij was eerst assistent in Kiev, later in Moskou en later hoogleraar, eerst in Moskou, toen in Kiev. in Italie deed hij korte tijd experimenteel werk binnen zijn aanstelling elders. Het klopte dus niet. Vermoedelijk is met professor niet hoogleraar bedoeld maar docent of, wat ook kan, dat ik 12 ipv 21 getypt heb. Ik hoop dat het er nu duidelijk en goed staat. Het gebruik van de term masters heb ik niet overgenomen, ik kan me niet voorstellen dat men dat zo noemde.

  • Van 1920-1930 was hij hoofd van de afdeling Zoölogie van de gewervelden, van 1930-1941 directeur van het Instituut voor Zoölogie in Kiev, van 1936-1948 directeur van het Instituut voor Evolutionaire Morfologie in Moskou en van 1939-1948 hoofd van de afdeling Darwinisme van de Universiteit van Moskou. Later zou het Instituut voor Zoölogie in Kiev ter ere van hem als naam krijgen het I. I. Schmalhausen Instituut voor Zoölogie. -> zin is veel te lang.

- vind het in dit geval wel meevallen, het is immers een opsomming, maar je hebt wel gelijk dat beter is de zin te knippen, wat ik heb gedaan.

  • Van 1920-1930 was hij hoofd van de afdeling Zoölogie van de gewervelden, van 1930-1941 directeur van het Instituut voor Zoölogie in Kiev -> In1921 begon hij te werken in Kiev. In 1924 werd hij pas afdelingshoofd. (In 1924 Schmalhausen became head of the Microbiology Institute, later renamed the Institute of Biology and Zoology and now known as the Schmalhausen Institute of Zoology). In 1937 vertrok hij weer naar Moscow. Svp alle datums goed nalopen.

- Deze zinnen waren onduidelijk en deels onjuist, sorry. Ze zijn aangepast. Toen ik ze schreef was er iets mis met mijn bron of brein.

  • "Op 23 augustus 1948 werd hij het slachtoffer van order 1208, een van een reeks orders van de minister van Hoger Onderwijs in de USSR, Sergej Kaftanov, die leidde tot het massale ontslag van hoogleraren." -> Erg lange zin.

- deze zin vind ik niet erg lang, maar korte zinnen lezen beter, dus opgeknipt.

  • Dit vernietigde zijn carrière -> waardeoordeel dat aan iemand toegeschreven moet worden. Nadat de wereld verlost was van Stalin heeft de man nog een invloedrijke positie gehad als het " embryology laboratory in the Zoological Institute (Leningrad)"

- woord vervangen, het woord 'vernietigen' was denk ik te krachtig, en ook elders wat anders geformuleerd, al werd zijn loopbaan wel ernstig verstoord, afgaande op Rispoli en D'Abramo (2021); ontslag als hoogleraar is niet niks.

  • In 1948 werd Schmalhausen verwijderd van de Moskouse instellingen. -> welke? Kan je uit Levit et al halen.

- was idd te vaag; heb dit opgelost door herschikking van zinnen

  • Tot het einde van zijn leven werkte hij in het Zoölogisch Instituut in Leningrad als een gewone onderzoeker. -> Nee, dit deed hij in Datscha tot ergens in 1955 toen hij de hierboven genoemde positie bekleedde.

- hij werd eerst gewoon onderzoeker (geen hoogleraar meer) in Leningrad, trok zich enige tijd terug in zijn datsja (zomerhuisje) en keerde toen terug in Leningrad, om hoofd van een afdeling te worden. Klopte dus in die zin, grotendeels, dat hij (vrijwel) de hele tijd aan Leningrad verbonden bleef en als ik het goed begrijp geen hoogleraar meer werd. De herformulering is denk ik beter.


Hopelijk heb je er wat aan. Er is genoeg interessants over deze man te vermelden. Natuur12 (overleg) 15 okt 2022 23:33 (CEST)[reageer]

Dank je voor de tips. Het biedt een goede spiegel. 'Voortaan iets meer tijd uittrekken en beter controleren, Henri'. Ik zal hierboven op al je punten ingaan. Tot Levit et al heeft mijn instelling echter geen toegang, jij blijkbaar wel, dus als je die publicatie kan sturen, graag. Ik probeer het eerst met "Ivan I. Schmalhausen (1884–1963), Giulia Rispoli & Flavio D’Abramo, April 2021" mvg HenriDuvent 16 okt 2022 02:04 (CEST)[reageer]
Ik kan via de wikimail geen bijlages versturen. Akkoord als ik het artikel naar je instellingsadres mail? Natuur12 (overleg) 16 okt 2022 02:25 (CEST)[reageer]
graag, alvast dank! hg HenriDuvent 16 okt 2022 11:22 (CEST)[reageer]
ontvangen en zoals je ziet, dankbaar gebruikt, nogmaals dank, mvg HenriDuvent 17 okt 2022 01:40 (CEST)[reageer]