Tallboy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Avro Lancaster met twee Tallboy bommen
Tallboy

Tallboy was een ruim vijf ton zware conventionele vliegtuigbom die gebruikt werd door de geallieerden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Ontwerp[bewerken]

De bom werd ontwikkeld door de Britse wetenschapper Barnes Wallis, met het doel om diep in de oppervlakte door te dringen alvorens te ontploffen. De schade die de bom aanrichtte werd vooral veroorzaakt door de seismische golf die werd geproduceerd. Het oorspronkelijke ontwerp was tien ton zwaar, maar er was op dat moment geen vliegtuig dat een projectiel van dat gewicht zou kunnen torsen.

De bom bestond uit een dikke mantel van gehard staal die in een stuk werd gegoten. Hij had een aerodynamische vorm, zodat een hoge snelheid kon worden bereikt. De bom had echter de neiging te gaan kantelen wanneer de geluidssnelheid werd benaderd. Door een gyroscoop werd dit effect tenietgedaan. De productiekosten waren zeer hoog. Dit kwam door de hoge materiaalkosten, maar vooral ook doordat het productieproces, in verband met de precisie, voor een groot gedeelte uit handwerk bestond.

Gebruik[bewerken]

De bommen werden afgeworpen door een speciaal type van de Avro Lancaster bommenwerper (Dambuster) op een hoogte van 6000 meter zodat ze tegen de tijd dat ze de grond raakte de snelheid van het geluid hadden. In 1944 werd de Tallboy voor het eerst gebruikt, vooral tegen Duitse langeafstandswapens V1, V2 en V3 (Operation Crossbow). Onder andere werd op 6 juli 1944 het V3-complex bij Mimoyecques getroffen.

Het bekendste gebruik van dit projectiel is waarschijnlijk de aanval op het Duitse slagschip Tirpitz op 12 november 1944 waarbij de Tirpitz tot zinken werd gebracht in de Tromsøfjord. Bij een eerdere aanval met een Tallboy op 15 september was het voordek al getroffen. In april 1945 werd de Lützow nabij Swinemünde zwaar beschadigd door een aanval met drie Tallboy-bommen.

Op 15 december 1944 werd geprobeerd in IJmuiden de Duitse Schnellbootbunker te vernielen met een Tallboy; het doel werd echter gemist.

Specificatie[bewerken]

  • Gewicht: 5443 kg
  • Lengte: 6,35 m
  • Diameter: 950 mm