Talpa Network

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Talpa Network
Logo
Onderdeel van Talpa Holding N.V.
Oprichting 2017
Oprichter(s) John de Mol
Hoofdkantoor Bergweg 70
1217 SC Hilversum
Noord-Holland
Nederland
Sleutelfiguren Joost Brakel
Chief Executive Officer
Producten Televisie, radio en online
Industrie Media
Website talpanetwork.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Talpa Network is een Nederlands multimediaal bedrijf dat is opgericht door John de Mol. Sinds november 2017 valt het onder de Talpa Holding N.V. waar De Mol al zijn media-activiteiten heeft samengebracht. De hoofdactiviteiten van Talpa Network omvatten radio en televisie, maar daarnaast is het bedrijf ook actief op internet, print en social media.

De activiteiten van Talpa Network dienen niet verward te worden met de voormalige activiteiten op het gebied van radio en televisie(producties) van De Mol, zoals Talpa (later Tien) en Talpa Media. Daarnaast is er anno 2023 ook de onderneming Talpa Studios die volledig eigendom is van de mediaondernemer, maar los staat van Talpa Network. Sinds de oprichting van Talpa Network waren de aandelen volledig in handen van oprichter De Mol.

Bedrijfsactiviteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De media-activiteiten van Talpa Network zijn ondergebracht bij verschillende divisies die zich ieder richten op een specifieke markt, maar onderling ook samenwerkingen aangaan, bijvoorbeeld op het gebied van adverteren.

Talpa TV[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende de periode 2011 tot en met medio 2017 waren Sanoma Media Nederland (67%) en Talpa Network (33%) gezamenlijk eigenaar van de Nederlandse tak van SBS Broadcasting. Op 19 juli 2017 werd Talpa Network volledig eigenaar van de televisiezenders van SBS.[1] De Mol betaalde 237 miljoen euro voor het belang van Sanoma.[1] Met de aankoop van SBS wilde Talpa Network de positie van de zenders op de Nederlandse markt verstevigen.[1]

In het voorjaar van 2019 werden de eerste grote veranderingen bij de televisiezenders ingezet. Onder andere door het aantrekken van Wendy van Dijk[2], Gordon[3], Johnny de Mol[4] en Linda de Mol.[5] Allen kwamen over van het concurrerende RTL Nederland.

De televisiezenders die anno december 2023 deel uitmaken van Talpa TV zijn:

De lijsten hieronder geven de presentatoren en de programma's van bovengenoemde zenders weer:

Talpa Radio[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 fuseerde de 538 Groep en de Sky Radio Group tot één gezamenlijke organisatie. Deze organisatie werd op 1 januari 2017 officieel de radiotak van Talpa Network en omgedoopt tot Talpa Radio. Bij de oprichting in 2017 was de Telegraaf Media Groep (TMG) nog gedeeltelijk eigenaar van het bedrijfsonderdeel, maar de aandelen van TMG kwamen in december 2017 in handen van De Mol.

Onder Talpa Radio vallen, anno december 2023, de onderstaande landelijke radiozenders:

De lijsten hieronder geven de diskjockeys van bovengenoemde zenders weer:

Naast de radiozenders heeft Talpa Network ook enkele online themazenders en radiozenders, die onder andere te beluisteren zijn via het eigen muziekplatform JUKE.[6] Dit platform werd in 2017 samen met MediaMarkt opgezet als radio- en muziekstreamingsdienst, maar nadat MediaMarkt er in 2019 uitstapte is JUKE ge-rebrand naar een gratis non-stop playlist en radioplatform. Daarnaast zijn de uitzendingen van de landelijke radiozenders ook via hun website te bekijken door de webcams in de studio. Ook de online televisiezender TV 538 is onderdeel van Talpa Radio.

Talpa Social[bewerken | brontekst bewerken]

Talpa Social is het bedrijfsonderdeel dat zich richt op activiteiten op verschillende sociale media. In 2018 trad influencers agency Social1nfluencers toe tot Talpa Network om de social-tak verder te ontwikkelen. Talpa Social heeft een netwerk van 160 Nederlandse social influencers, die gezamenlijk miljoenen volgers op YouTube bereiken. De doelgroep bestaat uit kijkers van 17 tot 34 jaar. Het bekendste onderdeel van Talpa Social is StukTV met onder andere Giel de Winter. De organisatie werkt daarnaast aan het uitbreiden van hun online bereik.

Influencers die deel uitmaken van Talpa Social zijn bijvoorbeeld:

Talpa Digital[bewerken | brontekst bewerken]

Talpa Digital is de divisie die gepersonaliseerde content voor specifieke doelgroepen biedt. Onderdeel van Talpa Digital zijn onder andere:

  • JUKE, gepersonaliseerde app voor het live beluisteren van radiostations, podcasts, on demand én streamen van muziek.
  • KIJK, app en website voor het terugkijken van TV-programma's, series en films van Talpa Network.

Overige onderdelen[bewerken | brontekst bewerken]

Mood for Magazines[bewerken | brontekst bewerken]

Mood for Magazines is de uitgever van het multimedia merk LINDA. dat in 2003 werd opgericht door Linda de Mol. Het bedrijf werd in 2019 onderdeel van Talpa Network toen dat bedrijf de aandelen in de uitgever overnam van Sanoma. Naast LINDA. geeft het bedrijf ook maandelijkse themanummers uit en specials zoals de L'HOMO of LINDA.man.

Talpa Creative[bewerken | brontekst bewerken]

Door middel van de Talpa content bouwt Talpa Creative aan merken en persoonlijkheden.

Talpa eCommerce[bewerken | brontekst bewerken]

Talpa eCommerce richt zich in Nederland op dynamic pricing. Een aantal merken die onderdeel zijn van Talpa E-Commerce:

  • ActievandeDag
  • SlajeSlag
  • Vakantie Veilingen

Talpa Events[bewerken | brontekst bewerken]

De bekende Talpa Network-merken organiseren enkele jaarlijks terugkerende evenementen. Talpa Events is verantwoordelijk voor de organisatie en ontwikkeling van de evenementen gerelateerd aan de eigen merken. Evenementen die worden georganiseerd door Talpa Events zijn onder andere:

  • 538 Beach club
  • 538 Koningsdag
  • Radio 10 DJ’s on tour

Talpa Gaming[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 december 2019 kondigde Talpa Network een joint-venture aan met online gaming bedrijf Azerion, onder de naam Talpa Gaming. Azerion biedt ruim 9000 spellen aan via verschillende websites.[7]

Talpa Media Solutions[bewerken | brontekst bewerken]

Talpa Media Solutions is het advertentienetwerk van Talpa Network. Een crossmediale aanpak speelt een grote rol binnen het bedrijf. Om die reden is binnen Talpa Media Solutions het onderdeel Het Bureau opgezet die, waar mogelijk, programma's en formats betrekt binnen een crossmediale omgeving en deze koppelt aan de juiste adverteerders.

Talpa Platform[bewerken | brontekst bewerken]

Talpa Platform is een data platform. Aan de hand van de verzamelde data wordt gewerkt aan content innovatie, data science en consumententevredenheid.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalig Talpa hoofdkantoor op het Media Park in Hilversum
Talpa Network
Naam Functie
John de Mol Eigenaar, President
Joost Brakel Chief Executive Officer[8][9]
Barry Masclee Chief Operating Officer
Serge van Steensel Chief Technology Officer
Talpa Radio
Naam Functie
Dave Minneboo Creative Director Talpa Radio[10][11]
Hugo Hofman a.i. Radio Director Radio 10
vacant Radio Director Radio 538
Uunco Cerfontaine Radio Director Sky Radio
Talpa TV
Naam Functie
Frans Klein Directeur Televisie[12]
René Oosterman Head of SBS6
Bastiaan van Dalen Head of Veronica, Net5 & Viaplay TV

Niet doorgegane fusie met RTL[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 juni 2021 werd bekend dat Talpa Network en RTL Nederland voornemens waren de activiteiten samen te brengen in één organisatie.[13] De fusie moest nog wel goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteit.[14] RTL Group zou na goedkeuring 70% van de aandelen in handen krijgen en De Mol, via Talpa Holding N.V., de overige 30%.[15] Talpa Entertainment Productions is buiten de deal met RTL gehouden, hiermee wordt het productiebedrijf een zelfstandig bedrijf. RTL-ceo Sven Sauvé zou de nieuwe groep gaan leiden, terwijl Talpa-ceo Pim Schmitz toe zou treden tot de nieuwe raad van commissarissen.[16] Op 30 januari 2023, ruim anderhalf jaar na de aankondiging, werd door beide partijen bekendgemaakt dat de Autoriteit Consument & Markt geen toestemming heeft gegeven voor de fusie.[17] RTL Group en Talpa Network onderzochten nog wel een eventueel hoger beroep tegen de uitspraak.[18] Uiteindelijk gingen de partijen niet in beroep.[19]

Voormalige onderdelen[bewerken | brontekst bewerken]

ANP[bewerken | brontekst bewerken]

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) is het grootste Nederlandse persbureau en levert nieuwsberichten en foto's aan diverse nieuwsorganisaties. Op 28 maart 2018 werd het ANP overgenomen door Talpa Network.[20] In de zomer van 2018 werd fotobureau Hollandse Hoogte overgenomen door het ANP. De activiteiten van Hollandse Hoogte werden in de zomer van 2020 samengevoegd met die van ANP Foto, de fotonieuwsdienst van het ANP.[21] Op 28 mei 2021 werd bekend dat De Mol het ANP had verkocht aan voormalig DSW-topman Chris Oomen.[22] Talpa en De Mol besloten over te gaan tot verkoop vanwege een koerswijziging van Talpa Network waarbij het ANP niet langer als kernonderdeel werd gezien.[23]

Radio Veronica[bewerken | brontekst bewerken]

Op 3 april 2023 kondigde Talpa Network aan dat het een principeakkoord had bereikt met Mediahuis over de verkoop van Radio Veronica.[24] Door een verandering in de wetgeving, na de herverdeling van de frequenties, was het niet langer toegestaan voor één bedrijf om meer dan drie FM-frequenties in bezit te hebben.[25] Met ingang van 30 juni 2023 werd Radio Veronica officieel onderdeel van Mediahuis.[26][27]

Gids.tv en Weer.nl[bewerken | brontekst bewerken]

Op 3 oktober werd bekend dat Gids.tv en Weer.nl werden verkocht aan Kompas Publishing. Talpa Network besloot zich te gaan focussen op een aantal hoofdmerken – de televisie- en radiozenders – en nam daarom afscheid van deze twee websites.[28][29]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Talpa is Latijn voor Mol, de achternaam van de oprichter van dit bedrijf.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]