Talpa Network

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Talpa Network
Talpa Network
Sleutelfiguren John de Mol, Oprichter, CEO
Hoofdkantoor Familie de Mollaan 1
1217 ZB Hilversum
Producten Media
Website talpanetwork.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Talpa Network (vanaf november 2017 handelsnaam van Talpa Holding N.V.) is de houdstermaatschappij waarbinnen John de Mol jr. al zijn media-activiteiten heeft ondergebracht.

Bedrijfsonderdelen[bewerken]

Talpa Network bevat activiteiten op het gebied van radio, televisie, internet en print. Deze zijn ondergebracht in aparte dochterondernemingen.

Talpa TV[bewerken]

Sinds 19 juli 2017 is Talpa Network volledig eigenaar van de Nederlandse tak van SBS Broadcasting. Voor 2017 -sinds 29 juli 2011- waren Sanoma Media (67%) en Talpa Holding (33%) gezamenlijk eigenaar. In april 2017 werd bekend dat Talpa Holding de tv-zenders SBS6, Veronica, Net5 en SBS9 overneemt van Sanoma.[1] Het mediabedrijf van John de Mol betaalt 237 miljoen euro voor het belang van 67% van Sanoma in SBS Broadcasting.[1] Talpa wil met de aankoop de positie van SBS op de Nederlandse markt verstevigen. Op zijn beurt krijgt Sanoma alle aandelen van Veronica Uitgeverij in handen, met onder andere Veronica Magazine en Totaal TV.[1]. De verkoop is op 19 juli 2017 geeffectueerd.

Televisiezenders die onderdeel zijn van Talpa TV:

Talpa Radio[bewerken]

Talpa Radio is het radiobedrijf van Talpa Network waarin diverse radio- en televisieactiviteiten zijn ondergebracht. De groep is opgericht op 1 januari 2017. Per december 2017 verkocht de Telegraaf Media Groep haar belangen in Talpa Radio aan De Mol.[2]

Radiomerken die onderdeel zijn van Talpa Radio:

Televisiezenders die onderdeel zijn van Talpa Radio:

Talpa Events[bewerken]

Talpa Events organiseert evenementen gerelateerd aan de eigen mediamerken.

Evenementen die worden georganiseerd door Talpa Events:

 • 538Jingleball
 • Veronica's Top 1000 Live in Concert
 • 538 Koningsdag

Talpa Social[bewerken]

Talpa Social is een netwerk van 160 Nederlandse social influencers, die gezamenlijk miljoenen volgers op YouTube hebben. De doelgroep zijn kijkers van 17 tot 34 jaar. StukTV is het bekendste onderdeel van Talpa Social.

Talpa Digital[bewerken]

Talpa Digital biedt gepersonaliseerde content voor specifieke doelgroepen.

Merken die onderdeel uitmaken van Talpa Digital:

 • JUKE, gepersonaliseerde app voor het live beluisteren van radiostations, on demand én streamen van muziek. Talpa werkt hierin samen met de MediaMarkt.
 • KIJK, app en website voor het terugkijken van TV-programma's, series en films.
 • TVGids.tv / Gids.tv, app en website die bezoekers in film-, serie- en programma-informatie voorziet.
 • Voetbal TV, samenwerking tussen Talpa en de KNVB

Talpa Gaming powered by Azerion[bewerken]

Talpa Gaming is een joint venture met Azerion dat ruim 9000 spellen bevat die het aanbied via verschillende websites.

Talpa E-Commerce[bewerken]

Talpa E-Commerce richt zich in Nederland op dynamic pricing.

Merken die onderdeel zijn van Talpa E-Commerce:

 • ActievandeDag
 • SlajeSlag
 • Vakantie Veilingen
 • VaVaBid
 • Kollectif

Overige onderdelen[bewerken]

ANP[bewerken]

ANP is het grootste Nederlandse persbureau en levert nieuwsberichten en foto's aan diverse nieuwsorganisaties. Op 28 maart 2018 werd ANP overgenomen door Talpa Network.[8]

LINDA.[bewerken]

LINDA. is een multimedia merk dat opgericht is door Linda de Mol. In 2019 werd het onderdeel van Talpa Network, dat de aandelen in uitgever Mood for Magazines overnam van Sanoma Media.

Ondersteunende bedrijven[bewerken]

Talpa Media Solutions[bewerken]

Het advertentienetwerk van Talpa Network.

Talpa Creative[bewerken]

Door middel van de Talpa content bouwt Talpa Creative aan merken en persoonlijkheden.

Talpa Platform[bewerken]

Talpa Platform is een data platform. Aan de hand van de verzamelde data wordt gewerkt aan content innovatie, data science en consumententevredenheid.

Opgeheven en afgestoten bedrijfsonderdelen[bewerken]

 • Fuel for Travel - Was een digitale contentstore bij Amsterdam Schiphol Airport. Tegen een bepaalde vergoeding was het mogelijk tv-programma's, ringtones en luisterboeken te downloaden.
 • Mundo was een zelfstandige datingsite, maar via Mundo kon men ook contact leggen met leden van andere datingsites.
 • Skoeps.nl - In oktober 2006 was Talpa Media samen met PCM Uitgevers de nieuws-in-beeld-website Skoeps.nl begonnen. Op deze site konden bezoekers hun eigen nieuwsfoto's plaatsen. Na een succesvolle verkoop van een persbericht zal de oorspronkelijke maker meedelen in de omzet. Op 5 mei 2008 werden de activiteiten beëindigd omdat ze nooit winstgevend zijn geworden.
 • Tien - Op 27 juni 2007 werd officieel bekendgemaakt dat de tv-zender Tien zou worden overgenomen door RTL Nederland. De reden voor de verkoop is mede terug te leiden naar tegenvallende kijkcijfers en grote financiële verliezen. Ook radiozender Radio 538 ging mee naar RTL.

Talpa Media[bewerken]

Sinds 2015 is het onderdeel 'Talpa Media' eigendom van het Britse ITV.[9] De Mol is nog wel altijd verbonden aan dit voormalige bedrijfsonderdeel, waarbij Talpa Media haar eigen identiteit behield. Op 18 september 2019 maakten diverse media bekend dat De Mol en ITV - eerder dan gepland - uit elkaar gaan. [10] De naam Talpa Media verdwijnt; het afgestoten bedrijfsonderdeel gaat binnen ITV verder als 'ITV Studios Nederland'. [11]

1rightarrow blue.svg Zie Tien (televisiezender) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Talpa TV (Tien)[bewerken]

Het bedrijfsonderdeel Talpa TV startte eind 2004 en begon haar uitzendingen op 13 augustus 2005 onder het gelijknamige Talpa.

Tien (televisiezender)[bewerken]

Talpa (later Tien) was vanaf toen elke dag te zien vanaf 18.00 uur op het kanaal dat overdag werd gevuld door de kinderzender Nickelodeon. Vanaf zaterdag 16 december 2006 zond de zender 24 uur per dag uit. Daarmee ging een lang gekoesterde wens van Talpa-oprichter John de Mol in vervulling. De zender onderscheidde zich ten opzichte van de concurrentie door meer dan 80% van haar invulling uit Nederlandse producten te laten bestaan. Daarnaast beheerde Talpa Content het overgrote deel van haar programmarechten. Op 27 juni 2007 stopte de zender echter vanwege tegenvallende kijkcijfers.

Tien livestream en mobiel[bewerken]

Tien was op televisie te zien, maar daarnaast was het tevens mogelijk om de zender via het internet en mobiele telefoons te bekijken. Tien beschikte over de rechten van bijna al haar programma's en kon daardoor via meerdere distributiekanalen haar programma's aanbieden. Tevens was er op de Tien.TV-website een functie waarmee programma's konden worden teruggekeken.

Radio Digitaal[bewerken]

Radio Digitaal was in 2006 het eerste Nederlands commerciële online radioplatform op het internet, waarop, naast Radio 538 en Radio 10 Gold, continu 8 zenders met verschillende muziekformats te beluisteren waren. De zenders zijn: 24/7 dance, NonStop 40, Power FM, Love Radio, Flashback Radio, Hits 4 Kids, Real rock radio, Après-Ski Radio, Comedy Radio en JFK. Later zijn ook Radio Noordzee Nationaal, 538 jumpstyle radio, Radio 10 Gold 90's, Radio 10 Gold 80's en Radio 10 Gold 60's/70's toegevoegd en werd 24/7 dance vervangen door 538 dance department. De activiteiten van Radio Digitaal werden op 31 december 2008 gestaakt. Enkele onderliggende internetradiozenders zijn ondergebracht bij resp. Radio 538 (van RTL Nederland Holding), resp. Radio 10 Gold. Het nieuw opgestarte Radio Noordzee Nationaal dat sinds 1 juli 2008 weer kabeldistributie had verkregen, werd op 31 december 2008 als onderdeel van Radio Digitaal gestopt.

Op www.radiodigitaal.nl waren programma's te beluisteren van Radio 538:

En van Radio 10 Gold:

En ook Manpower Radio@Work.

4FM (België)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie 4FM voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In België was Talpa actief met 4FM. 4FM kreeg een frequentiepakket in Vlaanderen na het Belgische equivalent van Zero Base. Hierdoor zag het station haar etherdekking fors toenemen, wat resulteerde in hogere luistercijfers. 4FM werkt samen met Q-music, de andere ‘landelijke’ commerciële zender in Vlaanderen. Deze zender, die eigendom is van de DPG Media, nam in mei 2007 (toen heette DPG Media nog VMMa en later Medialaan) 4FM over. Op 1 april 2009 onderging het ook een naamverandering naar JoeFM (sinds 2017 ook JOE genoemd). De groei van JOE en Qmusic gaat voornamelijk ten koste van MNM, de hitzender van de publieke omroep VRT.

Talpa Music[bewerken]

Talpa Music hield zich bezig met het de internationale en nationale productie van muziek, de exploitatie van copyrights, het uitgeven van bladmuziek, de productie en het vergunnen van beeld- en geluidsdragers, het ontwikkelen van artiesten en hun imago (merchandise), advies inzake de muziekindustrie en de exploitatie van muziek op het gebied van internet applicaties. Op internationaal vlak werkte Talpa Music met componisten als onder anderen Burt Bacharach, Tom Waits, Bill Withers, Maxi Jazz (Faithless), Lil' Jon en Usher.

Talpa Music is op 10 februari 2014 verkocht aan BMG.[12] Talpa Music werd in 2005 opgericht door John de Mol en muziekuitgever Tony Berk, beheerde de rechten op meer dan 37.000 nummers en vertegenwoordigt de belangen van diverse dancelabels.[12]

Organisatie[bewerken]

Nat. Naam Functie
Talpa Network
Vlag van Nederland John de Mol Eigenaar Talpa Network
Vlag van Nederland Peter de Mönnink CEO Talpa Network
Vlag van Nederland Ruud de Langen CCO Talpa Network
Vlag van Nederland Jet Roos-van Aerssen CFO Talpa Network
Vlag van Nederland Menno Koningsberger CMO Talpa Network
Vlag van Nederland Hylke Sprangers CTO Talpa Network
Vlag van Nederland Paul Römer Managing Director Radio en Televisie
Vlag van Nederland Marcel van Lingen Managing Director Journalistiek
Vlag van Nederland Carlo van Lienden Managing Director Nieuws
Nat. Naam Functie
Talpa TV
Vlag van Nederland Marco Louwerens Programmadirecteur Talpa TV
Vlag van Nederland Erland Galjaard Strategisch adviseur
Vlag van Nederland René Oosterman Programmadirecteur SBS6
Vlag van Nederland Annelies Sitvast Programmadirecteur Net5
Vlag van Nederland Jildou van der Bijl Creatief directeur Net5
Vlag van Nederland Linda de Mol Creatief directeur Net5
Nat. Naam Functie
Talpa Radio
Vlag van Nederland Marc Adriani Programmadirecteur Talpa Radio
Vlag van Nederland Menno de Boer Radiodirecteur Radio 538
Vlag van Nederland Uunco Cerfontaine Radiodirecteur Radio Veronica/Sky Radio
Vlag van Nederland Roland Snoeijer Radiodirecteur Radio 10
Nat. Naam Functie
Overigen
Vlag van Nederland Kim Dingler Managing director Talpa Global
Vlag van Nederland Allard Ruyl CEO Talpa Media Solutions
Vlag van Nederland Maarten Meijer COO Talpa Media Solutions
Vlag van Nederland Jan-Willem Brüggenwirth Commercial director Talpa eCommerce
Vlag van Nederland Michiel Dieperink Director Commercial Partnerships Talpa Global

Crossmedia[bewerken]

Naast de contenttak waarbinnen Talpa televisieprogramma’s bedenkt, speelt een crossmediale aanpak een grote rol binnen het concern. Om die reden is er een interne crossmediale afdeling opgezet die waar mogelijk programma’s en formats betrekt binnen een crossmediale omgeving. Zo was Big Brother groots op televisie, internet, mobiele telefoons en een digitaal tijdschrift gebracht. Daarnaast had Talpa met Versatel een overeenkomst om ook via digitale televisie nieuwe interactieve toepassingen rondom het programma te presenteren.

Trivia[bewerken]

 • Talpa is Latijn voor Mol, de achternaam van de oprichter van dit bedrijf.

Externe link[bewerken]