Tama Drums

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tama Drums
Een Tama Drumstel
Een Tama Drumstel
Onderdeel van Hoshino Gakki
Oprichting 1974
Hoofdkantoor Japan
Producten Drumstellen
Drum hardware
Website http://www.tama.com/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Tama Drums is een merk van drums en hardware, gemaakt en gedistribueerd door het Japanse muziekinstrumentenbedrijf Hoshino Gakki. Tama is een van de grootste en bekendste drummerken anno 2009. Het merk werd vooral bekend door zijn hardware-innovaties en duurzaamheid. Tama's onderzoek en ontwikkeling van producten, samen met de productie van professionele drums, wordt gedaan in Seto, Japan, terwijl hun hardware en goedkopere drums worden gefabriceerd in Kanton, China. Hoshino heeft verscheidene kantoren over de wereld voor de marketing en verkoop.

Geschiedenis[bewerken]

Hoshino Gakki begon met het produceren van drums in 1965 onder de naam "Star Drums". Hoshino, de familienaam van de oprichter, is vertaald in het Engels star field, hierdoor werd "Star Drums" als merknaam gekozen. De drums werden geproduceerd bij Hoshino's dochteronderneming, Tama Seisakusho, die geopend was in 1962 voor de productie van Ibanezgitaren en -versterkers. Terwijl de productie van gitaren en versterkers naar andere fabrieken werd verhuisd, groeide de productie van drumstellen. De eerste twee series, Imperial Star en Royal Star, werden geïntroduceerd in Amerika, en concurreerde als laag-geprijsde drums goed met de duurdere Amerikaanse merken die geproduceerd werden door Rogers, Ludwig en Slingerland.

In het jaar 1974 besloot Hoshino te beginnen met het produceren van drums en hardware van hoge kwaliteit onder het merknaam Tama. Tama was de naam van de eigenaar's vrouw, en betekent "juweel" in het Japans. Als traditie wordt tot op vandaag het woord "star" in elk van Tama's modelnamen gebruikt.

Tama en Drum Workshop (DW) kochten gezamenlijk het failliete Camco Drum Company. Volgens de afspraak kreeg DW de fabrieken en machines, en kreeg Tama de Camco naam, ontwerpen, technieken en patentrechten. In die tijd, Camco produceerde wat men dacht dat de beste drumpedaal was op de markt. DW ging door met de productie van de pedaal met in de originele fabrieken, en gaf het de naam DW5000. Tama begon met het produceren van dezelfde pedaal met de naam Camco. De Tama-versie wordt ook wel de Tamco-pedaal genoemd om deze te onderscheiden van de Camco-pedaal. Tama integreerde alle technieken van Camco in hun productietechniek, waardoor Tama's drumkwaliteit snel steeg. Het originele plan was om de naam Tama te gebruiken voor het goedkopere segment en het de naam Camco voor het professioneel segment. Echter, zelfs professionele muzikanten gebruikten al Tama drums vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding.

Tama was een van de eerste bedrijven die zeer duurzame hardware fabriceerden, en drumbevestigingssystemen die niet door de trommels heen gingen zoals de meeste merken in 1970. Ook waren zij de uitvinders van de octobans. Octobans hebben een diameter van 6 inch en worden gemaakt in acht verschillende lengtes ("octo" is grieks voor acht) tot ongeveer 600mm (23,5 inch). Deze hebben verschillende toonhoogtes door hun lengte, in plaats door de dikte van de trommels. Bekende gebruikers zijn onder andere Stewart Copeland van The Police, Jukka Nevalainen van Nightwish, Mike Portnoy van Dream Theater,Nick menza ex Megadeth,Simon Phillips ex Toto en Lars Ulrich van Metallica. De snaredrums van Tama waren uniek omdat de trommels werden gemaakt van gegoten messing, iets zeldzaams op de markt in die tijd. Techstar is de elektronische drumstellijn van Tama. Die waren uniek in de jaren 1980 omdat zij echte drumvellen gebruiken in plaats van vaste rubberen pads.

Externe links[bewerken]